– Vi håper å kunne åpne til helgen, og akkurat nå, torsdag formiddag har vi nok snø i anlegget til å klare det. Men med mildværet som er meldt, så vet jeg ikke. Jeg håper virkelig det holder, sier Øystein Tjørhom ved Knaben Alpinsenter.

Frykter mildværet

De som vil ut på alpinski i Lister går noen usikre vinterferiedager i møte. Både på Knaben, Krågeland og Naglestad er det usikkert om man i det hele tatt klarer å holde åpent.

Torsdag hadde Øystein Tjørhom om lag 50 centimeter med natursnø i anlegget på Knaben. Det er akkurat nok til å kunne åpne skitrekket for sesongen. Tjørhom frykter at mildværet vil kunne føre til overvann i anlegget, noe som igjen vil gjøre forholdene svært vanskelige.

– Så langt har vi ikke klart å holde åpent denne sesongen, på grunn av snømangel. Vi var klar sist helg, men da ble det et voldsomt uvær med en blanding av snø og regn som gjorde at åpningen ble avlyst, forklarer han.

Snøkanoner

Nå jobbes det med å få stablet på beina nok kapital, samt nødvendige godkjennelser for å få på plass et snøkanonanlegg.

– Et snøkanonanlegg er helt essensielt for oss. Ingenting hadde vært bedre enn det. Norske alpinanlegg er nesten avhengig av snøkanonanlegg for å kunne tilby gode forhold, sier Øystein Tjørhom.

Et snøkanonanlegg på Knaben har en kostnad på rundt tre millioner kroner. Samtidig må det på plass tillatelser til å få lov til å ta ut vann fra elva som renner forbi like ved.

– Vi jobber med å få dette på plass. Med den omsetningen vi har, så er tre millioner kroner en veldig stor investering for oss. Vi er derfor avhengig å få med oss andre aktører. Kommunen har stilt seg positive, Knaben Frifond er positive og i tillegg til at vi må gå inn med et beløp selv håper vi også å få hjelp fra hytteeierne, forteller Øystein Tjørhom.

Knaben Alpinsenter AS ble stiftet i oktober 2017 etter at Knaben Ski & Aktivitetssenter gikk konkurs, med en samlet gjeld på 2,9 millioner kroner.

Et snøkanonanlegg er helt essensielt for oss.

Krågeland og Naglestad

Også ved Krågeland Alpinsenter har man slitt med snømangel i vinter. Guttorm Lindefjell kjøpte anlegget i mars i fjor, og har klart å holde skitrekket åpent én dag i vinter, da det for et par uker ble invitert til testkjøring.

I vinterferien ser det ikke ut til å bli åpent på Krågeland. Torsdag var det et sted mellom 20 og 30 centimeter med snø i terrenget, noe som er for lite til å kunne åpne skitrekket.

Naglestad skisenter i Hægebostad har hatt åpent én helg denne sesongen, den første i februar. Her blir det sannsynligvis åpent også kommende helg.

– Per nå har vi såpass med snø, slik at vi kan holde åpent i helgen. Så må vi nesten bare se hvor lenge snøen varer, om vi kan ha åpent mandag, tirsdag og onsdag i vinterferien også. Men det er vanskelig å si hvor lenge det kan holde, med det været som er meldt, sier Finn Tore Andreassen ved Naglestad skisenter.

Selv om det er begrenset med snø, medles det om åpne skisentre både i Sirdal og i Åseral.