– Dette er et viktig møtested. Jeg er her først og fremst for å danne nye bekjentskaper og finne nye samarbeidspartnere. Jeg representerer Lister Engineering i Kvinesdal, som er et relativt nystartet firma. For oss er det viktig med denne typen møteplasser, sier Roald Aamodt.

– Dette har absolutt noe for seg. Jeg er her for tredje gang, og det er like spennende hver gang. Her treffer man mange positive folk, og får innblikk i nye ting. Det jeg har erfart de gangene jeg har vært her, er at jeg det finnes mange uslepne diamanter i Lister-regionen som man må ta tak i, sier Bjørn R. Saltermark fra næringsklyngen GCE Node.

Målet med hagefesten er å skape en litt uformell møteplass der folk innen det offentlige og det private kan knytte kontakter.

– Verdifullt

Det var sjette år på rad det ble arrangert hagefest på hotellet på Utsikten i Kvinesdal. De første årene var festen kun ment for kvindølene, men for fire år siden ble den utvidet til å gjelde for hele Lister.

– Målet med hagefesten er å skape en litt uformell møteplass der folk innen det offentlige og det private kan knytte kontakter med tanke på samarbeid på tvers av kommunene, forklarer daglig leder Liv Øyulvstad i Innovasjon Kvinesdal.

Hun mener det at hagefesten nå arrangeres for sjette år på rad viser at den har sin hensikt.

– Erfaringene tilsier at dette er en bra møteplass. Vi ser at deltakerne blir kjent med hverandre på en annen måte enn i det daglige, forteller hun.

Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug, som innledet festen, understreket viktigheten av at Lister-regionen står sammen.

– Lister-samarbeidet er viktigere enn noen gang. Da er det verdifullt at vi møtes på tvers på denne måten, sier han.

Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug var blant dem som opptrådte med sang. Foto: Tom Arild Støle
Tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman var kveldens hovedgjest. Foto: Tom Arild Støle

For at folk skal bosette seg i disse utkantene, må man ha noe mer enn pendling å tilby.

E 39-utbygging

Årets hovedgjest på hagefesten var Victor Norman (71). Han var arbeids- og administrasjonsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra oktober 2001 til mars 2004.

Norman, som opprinnelig kommer fra Risør, har blant annet også en fortid som professor ved Norges Handelshøyskole.

Under hagefesten på Utsikten tirsdag kveld holdt han foredraget «Ny E 39 - på full fart gjennom Lister?». I foredraget snakket han om hvor vidt etablering av en ny firefelts motorvei vil føre til økt aktivitet i nærings- og samfunnslivet i Lister-regionen.

Norman pekte i sitt foredrag på at befolkningsvekst ulike steder i landsdelen hadde sammenheng med veiutbygging.

– Når den nye fire felts motorveien vil stå klar, vil både Lister-regionen og Risør-området ligge i arbeidsmarkedet i Agderbyen. Men for at folk skal bosette seg i disse utkantene, må man ha noe mer enn pendling å tilby. Utkantene må ha noe spesielt, som spennende arbeidsplasser eller spesielle kulturopplevelser. Det må være noe som gjør at det er en god grunn for mennesker med høy utdannelse og lyst til å utrette noe, til å bo i utkantene i stedet for å bo i for eksempel Mandal og Lillesand, som er nærmere Kristiansand, sa Norman blant annet, og avslørte at Farsund var den eneste byen i Norge han ikke hadde vært i.

Årets hagefest måtte, som i fjor, holdes innendørs, på grunn av været. Foto: Tom Arild Støle
Mingling var naturligvis en sentral del av hagefesten. Foto: Tom Arild Støle

Underholdning

Årets hagefest ble ledet av konferansier Per Tore Bjerge, også kjent som «Bob Kåre Moen» i Luxus Leverpostei. Festen ble avsluttet med at flere av hagefest-deltakerne opptrådte med musikk. Blant disse var Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug, som dro til med en Bjørn Eidsvåg-låt, og fikk deler av salen til å synge med.

– Det var rett og slett på grensen til allsang, repliserte Bjerge, da han lanserte neste opptreden.

Tor Arve Barøy (fra venstre), Ann Helen Erichsen, Hildegunn Skage Teinum og Arne Marthinsen var blant de mange aktørene som opptrådte. Foto: Tom Arild Støle
Årets hagefest måtte, som i fjor, holdes innendørs, på grunn av været. Foto: Tom Arild Støle
Per Tore Bjerge var kveldens konferansier. Foto: Tom Arild Støle
Mat hører selvsagt til på en hagefest. Foto: Tom Arild Støle