I budsjettåret 2018 har Kvinesdal kommune vedtatt å spare inn 8,5 millioner kroner. Innsparingen foretas etter «ostehøvelprinsippet», det vil si at kuttene er spredt utover en rekke ulike enheter.

Ett av tiltakene som rammes er den såkalte senioravtalen. Den gir ansatte som har fylt 62 år rett til inntil fem ekstra fridager i året. Hele senioravtalepotten er på 100.000 kroner, og det er foreslått å kutte 90.000 av disse midlene. At dette tiltaket er foreslått fjernet, har skjedd uten å involvere arbeidstakerorganisasjonene.

– Ikke drøftet

I et brev til rådmann Jostein Røyseland og personalsjef Katja Bøhm reagerer arbeidstakerorganisasjonene på at tiltaket ikke er drøftet med dem i forkant.

– Arbeidstakerorganisasjonene har full forståelse om at det må innsparinger til i kommunen og er veldig glad for at ikke noen ansatte blir oppsagt i denne prosessen, skriver de tillitsvalgte, og legger til:

Dette konkrete tiltaket er ikke drøftet med noen av oss.

– Men vi reagerer på at ikke Arbeidsmiljølovens § 8.1 og 2, drøftingsplikten, er fulgt. Et av tiltakene som er foreslått — og allerede gjennomført, er å ta vekk senioravtalen som gir ansatte rett til inntil fem ekstra fridager. Dette konkrete tiltaket er ikke drøftet med noen av oss.

Ifølge de tillitsvalgte ble personalhåndboken endret allerede 17. januar, dagen etter at saken hadde vært drøftet i formannskapet. Personalsjefen har etter ett enkelt dialogmøte med arbeidstakerorganisasjonene gått inn for å avvikle ordningen umiddelbart, noe de tillitsvalgte reagerer på.

- Vi hadde et dialogmøte med personalsjefen 18. januar, og da ble referatet (som var det var feil og mangler i) omgående sendt ut til enhetslederne om at ordningen avvikles med øyeblikkelig virkning, skriver de tillitsvalgte.

Viser til brevet

Lister har vært i kontakt med de tillitsvalgte, som ikke ønsker å komme med noen uttalelse før de har hatt møte med arbeidsgiver.

– Vi viser til brevet vi har sendt til arbeidsgiver og avventer svar fra dem, skriver hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Kathrine Marie Edvardsen Moi, i en SMS.

Måtte behandles raskt

Konstituert rådmann Jostein Røyseland peker på behovet for rask politisk behandling som bakgrunn for bruddet.

– Den saken måtte komme fort, og det var ikke formannskapet som vedtok nedskjæringen, sier Røyseland, og viser til at dette ble avgjort da budsjettet ble vedtatt.

– Mener du det er viktigere å behandle saken raskt enn å overholde drøftingsplikten?

– Nei, jeg mener ikke det. Vi har forsøkt å informere så godt vi kan og sendt over referater til de tillitsvalgte, men vi har ikke klart å informere så godt som vi skulle ønske, svarer Røyseland, og legger til at saken nå er satt på vent.

Vi vil prøve å sørge for at noe slikt ikke gjentar seg.

– Vi har kalt inn til møte med arbeidstakerorganisasjonene i neste uke om denne saken, og i mellomtiden er det ingenting som blir gjort med avtalen, det er satt på vent. Så vil vi prøve å sørge for at noe slikt ikke gjentar seg, avslutter Røyseland.