– Fedaheimen ble i sin tid ble bygget på stor del av dugnad, gratis tømmer og innsamlede midler fra innbyggerne i den tidas Feda kommune. Pengene kom også fra slektninger og venner i Brooklyn. Inventar og møbler ble samlet inn fra befolkningen på Feda, heter i et brev som Arbeidsgruppen for videre drift på Fedaheimen har sendt ordfører, alle politiske gruppeledere samt kommunens administrasjon.

Fedaheimen ble i sin tid ble bygget på stor del av dugnad, gratis tømmer og innsamlede midler fra innbyggerne i den tidas Feda kommune

Med dette understreker de eierskapet og de sterke følelsene knyttet til heimen.

– Det var en innsats de la ned fordi de trodde de skulle få bruke tilbudet når den tida kom at de selv ble gamle. Fedaheimen er i så måte unik og oss bekjent er de øvrige omsorgssentre i kommunen kun bygget på kommunale midler, påpekes det.

Det var en innsats de la ned fordi de trodde de skulle få bruke tilbudet når den tida kom at de selv ble gamle

Hva slags drift?

Folket på Feda har kjempet for Fedaheimen i flere år. De tok det som en seier da kommunestyret i 2017 vedtok fortsatt drift på Fedaheimen. Det kom som en overraskelse da det senere kom det frem at dette ikke var ensbetydende med fortsatt heldøgnsbemannet tilbud til de eldre i bygda.

Ifølge arrangørens opptelling hadde 108 personer møtt frem på onsdagens folkemøte på klubbhuset til Feda IL. Foto: Olav Hoel

Over 100 personer stilte på informasjonsmøtet i begynnelsen av november da det fra kommunen ble orientert om hva slags driftsformer som nå utredes med tanke på bruk av Fedaheimen. Engasjementet resulterte i nevnte Arbeidsgruppen for videre drift på Fedaheimen.

– For oss er det viktig at man faller ned på et levedyktig tilbud der midlene blir godt utnyttet, påpeker gruppen, som har vurdert de fem alternativene som nå vurderes av administrasjonen.

Har valgt

Arbeidsgruppen har valgt bort forslag som retter seg mot rus og psykiatri, leiligheter og tilbud på dagtid.

Alternativet de ønsker heter «10 plasser for heldøgns bemanning samtidig med dagsenter og aktiviteter».

Gruppen ønsker blant annet aktiv deltagelse fra frivillige organisasjoner på Feda for få skape et godt tilbud, som også skal komme hjemmeboende til gode. Dette for å skape et godt fellesskap på Feda.

– Det er mange frivillige organisasjoner som kan tenkes å ville delta i dette arbeidet; Livsglede for eldre, Saniteten, Diakoniutvalget, Huset, i tillegg til dagens samarbeid med barnehage og skole.

Brevet fra Arbeidsgruppen for videre drift på Fedaheimen er undertegnet av blant andre Jorunn Karin Ingebretsen og Jan Magne Fundal. Foto: Stine Grønolen

Bedre mat

Videre foreslår gruppen at hjemmesykepleien som betjener Feda og Øye kunne hatt base på heimen. Med minst to personer på jobb kunne flere på Feda fått et tilbud, og de eldre kunne bodd lenger der - nær familie og venner.

Arbeidsgruppen ønsker seg også mer bruk at det relativt nye kjøkkenet på heimen, blant annet med tanke på salg av middag på heimen og mulighet for å kjøre nylaget mat ut i stedet for den plastpakkede middagen som brukes i dag.

- Vi besøkte nylig de politiske partienes gruppemøter for å gi uttrykk for våre synspunkter knyttet til utredningen. Der hadde vi med oss en underskriftsliste som i løpet av cirka en uke har fått 236 underskrifter på lille Feda, heter det brevet, som er underskrevet av Jorunn Karin Ingebretsen, Liv Versland Seland, Anne Katrine Lohne, Jan Magne Fundal, Alfhild Michelsen, May Britt Briseid, Victoria Hansen og Alf Ingebretsen.