I flere år har Feda-innbyggerene måttet kjempe for å få beholde den kjære Fedaheimen sin. Nå skjer det ting i kommunen som vekker reaksjoner hos blant andre Jorunn Karin Ingebretsen.

Under kommunevalget i 2015, ble KrF, Høyre og Frp enige om at det skulle være videre drift på Fedaheimen frem til 2019. Skuffelsen ble derfor stor for Jorunn Karin Ingebretsen da hun nylig fant ut at det allerede nå pågår prosesser i kommunen med mål om å finne alternative driftsformer på Fedaheimen, uten at noen hadde blitt informert om dette.

– Da jeg hørte om dette engasjementet i kommunen, tok jeg kontakt med de som tidligere har kjempet for å få beholde Fedaheimen. Disse visste heller ingenting, forteller Ingebretsen.

Jorunn Karin Ingebretsen og Jan Magne Fundal oppfordrer alle til å komme på folkemøte på Feda onsdag kveld. Foto: Stine Grønolen

Rus og psykiatri

Ifølge formannskapsmedlem Ronny Nielsen, som tidligere representerte Frp, men nå er uavhengig, var det i 2015 politisk enstemmig i kommunen fra alle partiene om at det skulle være videre drift på Fedaheimen. Problemet er at det ikke ble avgjort hvilken type drift som skulle være der.

Kommunen har nå engasjert fagfolk til å komme med en utredning om alternative driftsformer på Fedaheimen, der et av forslagene har vært at heimen skal bli et senter for beboere med rus- og psykiske lidelser.

– Det er barnehage og en barneskole som ligger rett ved siden av Fedaheimen, så jeg lurer virkelig på hvem som har kommet opp med denne ideen, sier en oppgitt Ingebretsen.

Jorunn Karin Ingebretsen lurer på hvem som har kommet opp med om at heimen skal bli et senter for beboere med rus- og psykiske lidelser.

Jeg lurer virkelig på hvem som har kommet opp med denne ideen.

Enhetsleder for åpen omsorg og rehabilitering i Kvinesdal Torhild Kvinlaug, forteller at grunnen til forslaget er at det ikke finnes slike tilbud i Kvinesdal Kommune fra før.

– Forslaget ligger der og hensynet til at det ligger skole og barnehage i nærheten, vil kunne være faktorer som gjør at de ikke går videre med det, forteller Kvinlaug.

Framtiden til Feda omsorgssenter/ Fedaheimen står på spill. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Styrt avvikling?

– I dag er heimen vår lagt opp til at det er vanskelig for brukere å få plass, forklarer Ingebretsen.

– Enten er man for frisk til å en plass i omsorgssenteret, eller så er man for syk. På Fedaheimen er det som regel bare èn ansatt på jobb til en hver tid, noe som gjør at beboerene som er der må kunne klare seg mye selv. Tidligere prøvde de å ansette en kokk, men det ble raskt fratatt dem av kommunen igjen for å spare penger på driftskostnader, sier Jorunn Karin Ingebretsen.

Hun kaller det styrt avvikling.

Jan Magne Fundal fra Feda er enig.

– Det er flere enn meg som føler at administrasjonen i kommunen jobber for å få lagt ned Fedaheimen.

Det er flere enn meg som føler at administrasjonen i kommunen jobber for å få lagt ned Fedaheimen.

Kvinlaug kjenner seg ikke igjen i denne kritikken:

– Det stemmer ikke at vi i administrasjonen jobber aktivt for å få legge ned heimen. Administrasjonen jobber ut fra politiske bestillinger, og vi har derfor iverksatt en gruppe for å prøve å finne en best mulig løsning på hva drift av Fedaheimen skal innebære i fremtiden, i tråd med de behovene som finnes i dag, forklarer hun.

Dårlig planlegging

Ronny Nielsen, peker på at Kvinesdal kommune tross alt er en kommune med forholdsvis gode inntekter. Han mener det desidert bør være plass til tre omsorgssentere i kommunen.

– Rådmannen sier vi må spare på driftskostnader. Samtidig bruker kommunen millioner på investeringer i ny svømmehall, Stadionveien 5 og flerbrukshall, uten å sette av penger til driftskostnader, skyter Ingebretsen inn.

– Det virker som at ingen tenker på driftskostnadene, og da må de finne pengene et annet sted. Det går da utover de svake i samfunnet, nemlig i helsesektoren og i skolene.

Enhetsleder Torhild Kvinlaug. Foto: Malene Sørensen Lundberg

En åpenbar fremtid

Både Ingebretsen, Nielsen og Fundal er alle overbevist om at det finnes en god løsning for Fedaheimen, nemlig å bygge den opp i stedet for å rive den ned.

– Nå kommer eldrebølgen, og da må vi legge til rette for at de eldre skal ha et sted å bo, sier Ingebretsen.

– Vi trenger en bemannet institusjon, med nok ansatte til å kunne ta seg av beboerne, sier Ingebretsen.

Vi trenger en bemannet institusjon, med nok ansatte til å kunne ta seg av beboerne.

Ingebretsen utfordrer de politiske partiene til å inkludere Fedaheimen i valgprogrammene sine til kommunevalget neste år, og gi et tydelig standpunkt i hva de tenker Fedaheimen skal være i fremtiden.

– De som prioriterer dette, vinner hvertfall min stemme, sier hun.

Folkemøte

Videre har de tre invitert ordfører Per Sverre Kvinlaug og enhetsleder Torhild Kvinlaug til å fortelle litt om hva som har skjer i kommunen. Det blir derfor arrangert et folkemøte i klubbhuset på Feda førstkommende onsdag 7. november. De oppfordrer alle som kan til å være med, for å kjempe for Fedaheimen og bygda si før det er for sent.

Enhetsleder Torhild Kvinlaug oppfordrer også alle som kan til å møte:

– Vi trenger innspill fra innbyggerne. Informasjon er viktig, og det trengs begge veier for å få den beste løsningen for bygda.