Ifølge et skriv fra direktoratet skal neste undersøkelse av miljøgifter i biota gjennomføres i 2019 og deretter hvert tredje år.

Neste undersøkelse av bløtbunnsfauna og miljøgifter i sedimenter i Fedafjorden skal gjennomføres i 2022 og deretter hvert sjette år mens vann- og sedimentprøver i Sagevassdraget skal undersøkes årlig.

Bakgrunnen for dette er at det ifølge vannforskriftens § 4 skal tilstanden i overflatevann beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes med sikte på at vannforekomstene skal ha minst god økologisk og god kjemisk tilstand. God kjemisk tilstand vil si at det ikke skal være målt nivåer av prioriterte stoffer over miljøkvalitetsstandardene.

Sist i 2015

Eramet Kvinesdal har også tidligere gjennomført overvåking i vannforekomsten i indre og ytre Fedafjord og i elven som renner fra Ronevann til Sagevann (Sagevassdraget), noe som ble gjort i 2015.

I Fedafjorden er bløtbunnsfauna, næringssalter samt PAH og metaller i bunndyr, sedimenter og blåskjell undersøkt i 2015. Resultatene fra den overvåkingen viste at den økologiske tilstanden til bløtbunnsfaunaen var moderat på to av tre stasjoner innerst i fjorden og god på de øvrige stasjonene. De to stasjonene med moderat tilstand har også høyest innhold av organisk materiale. I tillegg skal det være observert mye sagmugg på disse stasjonene.

I Sagevassdraget er det gjort undersøkelser av bunndyr og undersøkelser av PAH og metaller i vann og bekkesediment i perioden høsten 2014 til våren 2017. Analyser av vannprøver viste her at konsentrasjoner av arsen og enkelte PAH-forbindelser over EQS-verdier i bekken mellom deponiet og Sagelva. Høyest var konsentrasjonen i den første prøvetakingsrunden i september 2014.

Det er påvist høy konsentrasjon av arsen og enkelte PAH-forbindelser i vassdraget nedstrøms bekken både i 2014, 2015 og 2016.

– Disse prøvene ble tatt under bygging av det nye deponiet da mye av det rene overflatevannet ble ført direkte til Sagelva. Dette gir noe mindre fortynning av sigevannet i bekken ned mot Sagelva. Det er påvist høy konsentrasjon av arsen og enkelte PAH-forbindelser i vassdraget nedstrøms bekken både i 2014, 2015 og 2016, skriver seksjonsleder Ragnhild Orvik og sjefsingeniør Bente Rikheim i brevet.

– Gir et godt bilde

Når de ser på resultatene fra overvåkingen i 2015, mener de at disse viser at det er dårlig tilstand for metaller og PAH i sedimenter i Fedafjorden, og at den økologiske tilstanden er moderat. Videre viser de til at det i Sagevassdraget også er moderat økologisk tilstand samt dårlig tilstand for arsen og PAH i vann og dårlig tilstand for PAH i sediment.

– Vi mener undersøkelsen gir et godt bilde av tilstanden i vannforekomstene, og er representative for hvilken påvirkning utslippet fra bedriften har. Resultatene viser at utslippene til bedriften har en negativ påvirkning av vannforekomstene og bidrar til at vannforekomsten står i fare for å ikke nå miljømålene. For å nå miljømålet for vannforekomsten Fedafjord-Indre er det nødvendig å gjennomføre tiltak i resipienten,skriver Orvik og Rikheim videre.

Miljødirektoratet vurderer derfor at videre overvåking er nødvendig for å følge med på påvirkning og tilstand i vannforekomstene.

– Overvåkingen skal også gjennomføres for å følge med på utvikling av naturlig tildekking av forurensede sedimenter. Intervallene er satt på bakgrunn av bedriftens utslipp, utslippets påvirkning og vannforekomstens tilstand, skriver Orvik og Rikheim.