Det dreier seg om oppryddingstiltak i sjøbunnen i Indrevika. Det er Rene Listerfjorder som søkte om midlene i oktober i fjor. Denne søknaden ble endret i desember.

40 prosent

De 100.000 som direktoratet går inn med utgjør inntil 40 prosent av finansieringen av prosjekteringen. Det er en forutsetning for utbetaling at resten dekkes av de øvrige, lokale partene.

Prosjektgruppen som har jobbet med opprydningsprosjektet tenker at tiltaket skal gjennomføres som et samarbeid mellom partene lokalt og Miljødirektoratet, og at kommunen vil stå som formell prosjekteier.

Positiv

Prosjektgruppen vil bruke planen som skal utarbeides videre i en søknad til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder om tillatelse til å gjennomføre tiltaket. Det foreligger et forslag til fremdriftsplan som blant annet viser at det planlegges en søknad om tilskudd til tiltak i etterkant av Fylkesmannens søknadsbehandling.

Miljødirektoratet ser positivt på at prosjektgruppen vil få gjort en detaljprosjektering av tiltaket.

– Miljødirektoratet ser positivt på at prosjektgruppen vil få gjort en detaljprosjektering av tiltaket. Dette innebærer en nødvendig konkretisering av tiltaket som kan gi grunnlag for videre myndighetsbehandling både av søknader om selve tiltaket og eventuelt tilskudd. Som prosjektgruppen riktig påpeker er detaljprosjektering en naturlig videreføring av arbeidet med tiltaksplanen, heter det i direktoratets vedtak.

Trælandsfos AS

En av de lokale partene, Trælandsfos AS, som var foreslått å gå inn med 15 prosent av finansieringen - 37.500 kroner - har meddelt at de ikke vil delta likevel. Prosjektgruppen har pekt på at Trælandsfos sitt ansvar i prosjektet må avklares mellom dem og direktoratet.

Miljødirektoratet viser til at de i 2013 påla Trælandsfos å bidra med sin andel i utarbeidelse av tiltaksplanen. Pålegget ble påklaget av bedriften. Klagen ble avgjort av Klima- og miljødepartementet til direktoratets fordel. Miljødirektoratets vedtak ble opprettholdt. Dette medførte at Trælandsfos betalte sin andel.

– Et eventuelt nytt pålegg ville derfor blitt hjemlet samme sted. Vi anser derfor at saken er prøvd og avgjort og at det ikke er grunn til å gjøre noen ny avklaring av ansvarsforholdene med bedriften. Vi vil derfor oppfordre bedriften til fortsatt samarbeid på linje med de andre partene, skriver Miljødirektoratet i sitt vedtak om tilskuddet.

Kopi av dette brevet er sendt til Flekkefjord kommune, Fylkesmannen, Eramet Norway Kvinesdal, Trælandsfos AS og Lervik Miljø AS.

Sluttfaktura for bruk av midlene må sammen med sluttprodukt være Miljødirektoratet i hende innen 1. mai.