Det er Dyrebeskyttelsen Norge Flekkefjord som tar opp saken i et ferskt brev til kommunen.

Jevnlige meldinger

– Vi har siden oppstart i 2013 og fram til nå fått inn jevnlige meldinger om hjemløse katter i området rundt stadion og Kvinesdal omsorgssenter. Vi har ved flere anledninger fanget inn to til tre katter om gangen, noen av disse svært syke, andre friske og fine, men vi har ikke kapasitet til å komme dette problemet til livs uten at privatpersoner i området og kommunen også kommer på banen, skriver Dyrebeskyttelsen.

I midten av desember var Dyrebeskyttelsen på et møte med representanter for Kvinesdal omsorgssenter, Mattilsynet og veterinær for å drøfte problemet og for og avklare forventninger.

– I etterkant av møtet fanget vi rett over nyttår inn åtte katter fra en koloni som holdt seg like utenfor dagsenteret. Alle disse var friske og ble plassert i varige og midlertidige hjem. Det å få tatt ut åtte av et område hjelper litt, men det skal være hjemløse katter også andre steder i nærheten slik at problemet er langt fra løst, skriver foreningen.

Det er her; i området ved Kvinesdal omsorgssenter at katteproblemet er stort. Foto: Mona Wikøren

Ukontrollert

Dyrebeskyttelsen vet at det i området er mange privatpersoner som har katt og disse blander seg med de hjemløse.

– Dette fører til at de hjemløse kattene føder sine kattunger ute og en ukontrollert formering er i gang før man aner ordet av det. Vi vil oppfordre kommunen som huseier til å ta dette på alvor og se på mulige løsninger før det kommer ytterligere ut av kontroll, skriver Dyrebeskyttelsen.

En ukontrollert formering er i gang før man aner ordet av det.

Hun mener innbyggere som bor ved Stadionveien og ved omsorgssenteret, samt andre steder med høy kattetetthet, bør oppfordres til å kastrere, ID-merke og chippe kattene sine.

– Personer i kommunale boliger bør få krav om å kastrere kattene sine for å kunne ha katt er vår mening, understrekes det i brevet.

Veterinær Eli Ovedal opplyste på det nevnte møtet at hun mer enn gjerne kan komme til Voksenopplæringen for å informere om godt kattehold.

Kattene holder seg i området rundt Kvinesdal stadion. Foto: Olav Hoel

Sykdommer

– Sykdommer som FIV, katteinfluensa, skabb og kattepest er mer utbredt i områder med mange katter. Det er tidligere fanget inn katt med FIV (katteaids) akkurat i området vi snakker om nå og heller ikke katter som har et hjem er vernet mot sykdom. FIV smitter gjennom blod for eksempel når katter slåss eller parrer seg, skriver Dyrebeskyttelsens brevskriver.

Det understrekes at de en frivillig organisasjon som utfører vår jobb ved siden av familie og ordinært arbeid.

– Når vi får meldinger om hjemløse katter kan vi ikke fange disse inn uten å ha en plan for hva vi gjør med katten etterpå. Friske katter fanges ikke inn av vår hånd for å avlives. Vi har til enhver tid utfordringer med å ha nok midlertidige hjem og vår kapasitet er til begrenset, skrives det i brevet.

Hun peker på det det vil være umulig å hjelpe om det dukker opp nye tilfeller i det omtalte området og problemet er like stort som det har vært.

– Vårt håp er at kommunen i samråd med innbyggerne som har adresse i området tar sitt ansvar for å unngå at enda flere katter blir født og går en usikker framtid som hjemløs i vente, avslutter Dyrebeskyttelsens representant.