PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Lister24 skrev om en mann som jobbet for å få en dom gjenopptatt i Gjenopptakelseskommisjonen. Mannen var dømt for hvitvasking i forbindelse med en narkotikasak som har gått under navnet «Breaking Bad-saken» i pressen. Lister24 omtalte ham som «Breaking Bad-lederen» og «ligaleder». Fem dager senere publiserte avisen en rettelse, der de skrev at han «selvsagt ikke» var leder av ligaen.

Klager er den omtalte mannen. Han understreker at det er helt feil at han ledet en narkotikaliga. Han opplever den feilaktige omtalen svært rammende. Han skriver at artikkelen fremstiller ham som leder for narkotikasalg når sannheten er at han bare er dømt for økonomiske forhold, en dom han på publiseringstidspunktet jobbet med å få omgjort. Ifølge klager var artikkelen forhåndsdømmende, usaklig og uten omtanke. Klager mener også at han urettmessig er blitt identifisert i artikkelen.

Lister24 innrømmer å ha skrevet feil, og opplyser at feilen ble gjort på grunn av «menneskelig svikt». Avisen rettet feilen så snart klager gjorde redaktøren oppmerksom på den. Klager sendte epost til ansvarlig redaktør fire dager etter publisering, og feilen ble rettet tidlig neste morgen, da redaktøren hadde fått lest eposten, opplyser avisen. Feilen er både beklaget på trykk og direkte overfor klager, opplyser avisen videre. Lister24 mener å ha fulgt Vær Varsom-plakatens (VVP) 4.13, som ber mediene rette og eventuelt beklage feil snarest mulig. Avisen understreker at klager er anonymisert, og opplyser at han selv har stått frem med navn og bilde i et annet medium.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) kan ikke se at Lister24 urettmessig har identifisert klager. Når klager selv har latt seg intervjue med fullt navn og bilde i en annen avis, mener PFU han ikke samtidig kan kreve anonymisering i Lister24. Utvalget noterer seg for øvrig at klager ikke var navngitt i den påklagede artikkelen.

PFU mener det sentrale i saken er feilen som Lister24 publiserte. Utvalget merker seg at partene er enig i at klager ikke har ledet en narkotikaliga, slik Lister24 skrev. PFU har forståelse for at klager opplevde den feilaktige opplysningen rammende, og utvalget viser til Vær Varsom-plakatens (VVP) 3.2, som krever at mediene kontrollerer at opplysninger er korrekte før publisering.

PFU merker seg videre at Lister24 rettet og beklaget feilen da klager gjorde redaktøren oppmerksom på den. Dette var i tråd med VVP 4.13, som ber pressen rette og eventuelt beklage feilaktige opplysninger snarest mulig. PFU mener imidlertid at den publiserte feilen var av en slik alvorsgrad at rettelsen ikke veier opp for det opprinnelige overtrampet.

Lister24 har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten.

Oslo, 26. mai 2021

Anne Weider Aasen, Stein Bjøntegård, Ellen Ophaug, Gunnar Kagge, Nina Fjeldheim, Ylva Lindberg, Melissa J. Lesamana