Det er Handelshuset Kvinesdal som har tatt initiativ til debatten. Den arrangerer de i samarbeid med avisen Agder. Det er avisens redaksjonssjef, Erik Thime som er debattleder, utspørrer og ordstyrer.

– Vi planla dette allerede i vinter. Vi ønsket å legge til rette for en debatt med de lokale partitoppene. Det var denne lørdagen de fleste av toppkandidatene kunne, sier daglig leder i Handelshuset Kvinesdal, Åse Versland til Kvinesdal24.

Debatten skal ledes av Agders redaksjonssjef Erik Thime. Foto: Mona Wikøren

Paneldebatt

Hun ser fram til lørdagens arrangement med spenning og glede.

– Dette blir en god, tradisjonell lokalpolitisk paneldebatt. Politikerne skal bli spurt ut om ting fra sine respektive program. Og det vil bli tatt opp mange temaer til debatt. Ting som folk er opptatt av som skole, helse og lokale saker, sier Versland.

Politikerne vil også få mulighet til å holde en liten appell. Og selvsagt skal også folk få mulighet til å stille spørsmål direkte til kandidatene.

Alle toppkandidatene til de største partiene i Kvinesdal stiller. Det vil si ordfører Per Sverre Kvinlaug fra KrF, samt listetoppene Bente Ingebretsen fra Ap, Ronny Nielsen fra Høyre og Runar Nilsen fra Frp. For Venstre stiller Melinda Kvinlaug, som ved dette valget står litt lenger ned på lista. Senterpartiet stiller med sin ungdomskandidat Caroline Høyland.

Stiller til debatt: Høyres ordførerkandidat Ronny Nielsen. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Stiller til debatt: Arbeiderpartiets ordførerkandidat Bente Ingebretsen. Foto: Mona Wikøren
Stiller til debatt: Fremskrittspartiets ordførerkandidat Runar Nilsen. Foto: Olav Hoel

– Viktig

– Det har foreløpig vært en veldig stille valgkamp her i Kvinesdal. For folk er det vanskelig å vite forskjelle på de ulike partiene og hva de står for. De er også enige om veldig mye. Forhåpentligvis vil denne debatten gjør det litt enklere for velgerne å skille de ulike politikerne og lokalpartiene fra hverandre slik at det blir enklere å stemme på valgdagen, sier Åse Versland.

– Hvorfor har dere i Handelshuset valgt å stå som arrangør for en politisk debatt?

– Fordi lokalpolitikk er viktig. Det er bare lokalvalg hvert fjerde år. Og det btyr faktisk noe for Kvinesdal hvem som skal lede bygda de fire neste årene. Vi er opptatt av at Kvinesdal skal ha en god framtid. At vi skal være offensive og attraktive som kommune. Derfor er det viktig for oss i Handelshuset å vite hvem som skal styre oss videre, sier Versland.

Stiller til debatt: Melinda Kvinlaug fra Venstre. Foto: Mona Wikøren
Stiller til debatt: Senterpartiets ungdomskandidat Caroline Høyland. Foto: Signe Marie Rølland

Vindmøller

Blant dem som har varslet sin ankomst med spørsmål, er vindmølleaktivisten Helge Briseid Risnes, som blant annet har markert seg med sterk motstand mot vindkraftprosjektet på Buheii.

Han har sendt et utdrag av Kommunal og Moderniseringsdepartementets avgjørelse i Frøyasaken over til politikerne i forkant av debatten.

– Dette er den generelle delen av dokumentet og adresserer alle kommuners rettigheter. Det er ikke vits i å bruke tid på å lure på om dette også gjelder i denne saken. Dokumentet er kvalitetsjekket av regjeringsadvokaten før det ble sendt til Frøya kommune, skriver Briseid Risnes i oversendelsen til politikerne.

Spørsmålet han vil stille alle partiene på lørdag er et konkret ja/ nei-spørsmål: Vil du og ditt parti omregulere eller gi dispensasjon fra LNF området på Kvinesheia til industriområde og stille Kvinesheia til rådighet for vindkraftutbygging?

Arrangørene i Handelshuset Kvinesdal håper på mye folk og stort engasjement - også om andre temaer enn vindkraft.

– Dette er den eneste debatten som er åpen i Kvinesdal. Her har folk mulighet til å komme og stille spørsmål. Vi håper de benytter sjansen. Det er ikke lenge igjen til valget - det går fort, understreker Åse Versland.