Dette fremkommer i et brev som FAU på Kvinlog skule har sendt til ordfører, rådmann og til alle politiske partier i Kvinesdal. Foreldreutvalgets leder, Inge Helle, påpeker at:

– Tilnærmet alle foresatte (92,5 prosent) til elever på Kvinlog skole er fornøyd og ønsker å beholde dagens ordning. Resultater fra oppnådde grunnskolepoeng i flere år viser gode resultat for skolen, ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Trivsels-undersøkelser viser også gode resultat, både blant lærere og elever på skolen, sier leder av FAU-Inge Helle til Kvinesdal24.

Inge Helle leder av FAU ved Kvinlog skule, snakker varmt om onsdagsfri Foto: Privat

Per i dag er det kun Kvinlog skule i som fortsatt har fri hver onsdag i Kvinesdal. På vesterdalen og Austerdalen skole har man ni såkalte frionsdager i løpet av året, altså omtrent en onsdag i måneden.

Frustrert

Helle understreker at foreldreutvalget i lang tid har vært frustrert over enkelte politikere som «kjører på», for å endre noe som «fungerer veldig bra», som han sier.

– Hvis det skulle bli en fem dagers skole så risikerer man at at noen av barna blir borte fra halv sju om morgen til klokka fem (inkludert SFO) på ettermiddagen fem dager i uka. I verste vil dette gå ut over barnas fritidsaktiviteter, da lekse som ellers gjøres på fri-onsdagen må prioriteres på ettermiddag/ kveldstid.

I verste vil dette gå ut over barnas fritidsaktiviteter.

– Men de aller aller fleste går jo på skole fem dager i uka? Hvorfor skal dere skille dere ut?

– For det første så har vi en ordning som fungerer godt. Mange må reise langt, og vi leverer resultater, svarer Helle, og tilføyer at han er oppgitt over politikere som kun begrunner sine argumenter mot «onsdagsfri» kun med at «alle skal behandles likt».

Til Kvinesdal24 forteller han at han har ringt rundt til politikere og snakket med dem.

– Jeg velger å tro at mye av det som har kommet frem fra motstandere er lite gjennomtenkt, og at noen mangler kunnskap om lokale forhold. Vi bor i en langstrakt kommune, hvor noen elever må reise opp til 45 kilometer tur-retur, forklarer han.

Jeg velger å tro at mye av det som har kommet frem fra motstandere er lite gjennomtenkt.

Han påpeker dessuten at om femdagers uke skulle bli innført på Kvinlog, så vil det også bli et fordyrende element.

– Blant annet må det organiseres transport til å fra skolen, sier han.

Godt samarbeid

I brevet fremgår det at FAU har et godt samarbeid med skolen og er med og egger til rette med SFO.

– De siste årene har det ikke vært behov for SFO på onsdager. Det hevdes fra enkelte hold at det er likestillingsfientlig å ha «onsdagsfri». I øvre del av bygda så er det flere eksempler som motbeviser dette. Dette er et valg hjemmet gjør, poengterer han.

Dette er et valg hjemmet gjør.

Ifølge Helle har det tidligere vært stort flertall for å beholde «onsdagsfri» som en har hatt på Kvinlog skole for 1-4 klasse i mange år. FAU valgte derfor, i starten av skoleåret 2018-2019, å foreta en anonym undersøkelse til alle hjemmene til elever på skolen med følgende spørsmål:

1. Ja, jeg/ vi ønsker å fortsette med dagens ordning med «onsdagsfri». Skulle det bli behov for flere skoletimer, så ønsker jeg at man går inn for en ordning hvor man kan ha fri flest mulige onsdager ila av skoleåret.

2. Nei, jeg/ vi ønsker fem dagers uke på Kvinlog skole.

Svarprosenten for undersøkelsen var altså på 91 prosent. 92,5 prosent av disse sa ja til onsdagsfri, nei fikk fem prosent. To og en halv prosent svarte blankt.