Dårlige tider i «olja» tvang nemlig de unge mennene til å tenke alternativt. For to og et halvt år siden startet de sin egen bedrift, Novaks (Norsk oppdrettsvaksinering), hvor det i dag er 16 ansatte.

I trøbbel

– Vi var i trøbbel begge to. I oktober 2015 begynte vi i midlertidige stillinger her, hos Norsk Oppdrettsservice (NOS). Vi startet vårt eget firma et knapt år senere, i september 2016, sier Snorre Skorstad.

Vi var i trøbbel begge to.

Det var også i lokalene til NOS, som ligger helt nede ved bryggekanten på Abelnes i Flekkefjord, de første gang ble kjent med hverandre. Snorre kommer fra Feda, mens Morten er fra Sokndal. Sistnevnte flyttet for øvrig til Hidra da han fikk jobb hos NOS.

Det var egentlig i oljen de skulle, Morten Dahl og Snorre Skorstad. I dag vaksinerer de rognkjeks. Foto: Bjørn Hoel

Drømte om «olja»

Før Snorre Skorstad begynte med vaksinering av oppdrettsfisk var han ferdig med fagbrevet som industrimekaniker (reparering av vinsjer, kraner, pumper og så videre). Morten Dahl hadde på sin side utdannet seg til feltingeniør. Han har blant annet en bacholorgrad i geologi og tilleggsutdannelse innenfor boring og brønnteknikk. Da de begge startet sine utdannelser var det gode forutsetninger for å få seg jobb i oljeindustrien. Det var dit de skulle. Det var det som var drømmen.

– Men da jeg var ferdig utdannet var det ikke arbeid å få i olja. Dermed gikk jeg fra den ene midlertidige stillingen til den andre, vedgår Morten.

Fisken pumpes gjennom store slanger før de ender på «vaksineringsbordet». Foto: Bjørn Hoel
Slik ser det ut når rognkjeksen vaksineres. Foto: Bjørn Hoel

– Gitt en god mulighet

Det samme gjaldt for Snorre. Og det var gjennom jobben på fiskeoppdrettsanlegget på Abelnes de møttes. Deretter tok det ikke veldig lang til før de startet for seg selv.

– Men vi må aller først få takke de som driver her på Abelnes. Det hadde ikke gått uten dem. Det var ikke sånn at Snorre og jeg satt oss ned å klekket ut en genial idé om å starte eget firma. Jeg vil si det sånn at vi ble gitt en veldig god mulighet av daværende arbeidsgiver (Norsk Oppdrettsservice), og vi surfer fortsatt på den bølgen, forklarer Morten Dahl.

– Er drømmen fortsatt en gang å begynne i oljeindustrien?

– Ikke nå lenger. Den muligheten kan de ha for seg sjøl. Det å komme inn i en industri hvor det er så mye vekst og optimisme og nyskaping er helt fantastisk. Det er masse framtid i denne næringen, sier Morten Dahl kontant.

Gjennom disse slangene pumpes rognkjeksen. Snorre Skorstad og Morten Dahl, som driver firmaet Novaks (Norsk oppdrettsvaksinering) har mye å passe på. Foto: Bjørn Hoel
Morten Dahl og Snorre Skorstad har vaksinering av rognkjeks som jobb, noe de gleder seg stort over. Foto: Bjørn Hoel
Morten Dahl og Snorre Skorstad ble reddet av oppdrettsnæringen. Foto: Bjørn Hoel

Må jobbe

På spørsmål om det er godt betalt det de driver med nå, svarer de unge mennene:

– Du kan si det sånn at du kan tjene godt, men da må du virkelig jobbe for det. Det er et ærlig arbeid.

– Hvordan foregår egentlig vaksinering av fisk?

– Det gjøres ved at vi stikker en nål på et bestemt sted i buken på fisken. Vi må løfte de en og en. Det gir oss også en gyllen mulighet til å sjekke fisken for andre ting. Det er de som ser helt friske ut, og som er i stort flertall, som blir vaksinert.

Vi må løfte de en og en.

De opplyser at det er en kombinasjon av tre typer av sykdommer rognkjeksen vaksineres mot.

– Mange har kanskje en forestilling om at sjøen er så rein. Men det er et mylder av bakterier de utsettes for. Den går jo i reine, fine forhold på anleggene, så det gjelder å bygge opp immunitet før fisken kommer ut i merdene. Måten vi gjør dette på er også med å forhindre for mye bruk av kjemikalier, påpeker de.

Etter at rognkjeksen, som er fire til åtte måneder da de får den, er vaksinert går det fire til åtte uker før de sendes til kunden. Kundene driver gjerne med lakseoppdrett eller ørretoppdrett. Rognkjeksens oppgave å spise lusa til laksen.

De føyer til at rognkjeksen de behandler stammer fra villfanget stamfisk.

Framtiden innen oppdrettsfisk-næringen ser lys ut, ifølge Snorre Skorstad og Morten Dahl. Foto: Bjørn Hoel
Ida Nedrejord har jobbet i firmaet Novaks (Norsk oppdrettsvaksinering) som drives av Morten Dahl og Snorre Skorstad i to år Foto: Bjørn Hoel

16 ansatte

Firmaet de driver har i tillegg til anlegget på Abelnes også kunder i NOS sine virksomheter i Bergen og Molde. De har også vaksineringsoppdrag på LAN Hausvik i Lyngdal. Per i dag har Novaks altså 16 ansatte.

Det er jo et litt spesielt arbeid.

En av de som som jobbet med å vaksinere rognkjeks da avisen var innom var Ida Nedrejord fra Kvinesdal, som har vært her i et par år.

– Jeg synes det er kjempetrivelig å jobbe her, og det er et veldig godt arbeidsmiljø. Det er jo et litt spesielt arbeid, men jeg trives bedre og bedre, sier hun.