Hobbyfisker Aril Svindland fra Feda ble helt paff da han dro opp garnet fra 230 meters dyp ytterst i Fedafjorden i Kvinesdal mandag.

Midt mellom breiflabb, torsk og lange dukket en cirka 40 centimeter lang fiske-skapning opp.

– Jeg tenkte først det kunne være en uer, men da jeg studerte den nøyere, var den mye blankere enn en uer, sier Svindland.

Han ga fisken til en biologilærer på den lokale skolen i håp om å finne ut av hva slags fisk det kunne være. Hun konkluderte med at det muligens var en brudefisk. Andre snakket om at det kunne være en red snapper, som er svært sjelden i Norge, og mer vanlig i tropiske farvann.

Brudefisk, fanget i Fedafjorden mandag denne uken. Foto: Privat

Kvinesdal24 tok kontakt med Havforskningsinstituttet i Bergen i håp om å finne fasiten. Han var nokså krystallklar i sin konklusjon etter å ha sett bilder av fisken.

– Dette er det vi kaller for en brudefisk, eller en såkalt beryx dacadactylus. Den er relativt sjelden i norske farvann, men ikke sjeldnere enn at vi nesten årlig får henvendelser fra folk som har kommet over denne fiskearten, opplyser forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet.

Den er relativt sjelden i norske farvann, men ikke sjeldnere enn at vi nesten årlig får henvendelser fra folk som har kommet over denne fiskearten.

Han har selv aldri opplevd å få fisken på sine tokt med instituttet, men sier at Svindlands forklaring om at han tok den på 230 meters dyp stemmer ganske bra med det som er typisk for arten.

– Jeg tipper at denne fisken er en god matfisk og regner med at den smaker ganske godt. Vi har veldig få fisk i norske farvann som er uspiselige, sier Bjelland, som selv aldri har smakt på fiskearten.

Slik så den ut, brudefisken som ble fanget på over 200 meters dyp i Fedafjorden mandag. Foto: Privat
Brudefisk, fanget i Fedafjorden mandag denne uken. Foto: Privat