Det kalles «spøkelsesfiske» når redskaper som for eksempel garn og teiner blir mistet på bunnen av sjøen og likevel fortsetter å fange sjødyr, uten at noen kontrollerer det. Dette kan gjøre at fisk og skalldyr dør helt uten grunn. Selskapet ROVpartner jobber med miniubåt for å hente opp teiner som har blitt mistet i Fedafjorden.

– Dykkerklubbene gjør en god jobb med å ta opp tegner, men det er veldig begrenset hvor dypt de kan gå. Mange av de teinene vi finner ligger på 50-60 meters dyp, mens dykkere sjelden går dypere enn 30 meter, forteller daglig leder i ROVpartner, Steffen Thomsen.

Daglig leder i ROVpartner, Steffen Thomsen. Foto: Ruben Duvold

Drepes unødvendig

Det er flere grunner til at det å ta teinene bort fra havbunnen er en viktig jobb å gjøre og Steffen Thomson er veldig glad de har miniubåter tilgjengelige til å kunne finne frem i fjorden.

– Den ene grunnen er miljøperspektivet, en del av det er laget i plast, noe man prøver å fjerne fra sjøen. Den andre hovedgrunnen er at fisk og skalldyr spesielt, drepes unødig hvis de går inn i teinene og ikke kommer seg ut igjen, så vi prøver å få satt dem fri.

– Ubåtene er veldig greie å bruke, de finner frem til det aller meste, og kameraene på dem gjør at vi ser ganske lett når det er tegner i nærheten. Miniubåtene går 2.5 knop, så det går ganske fort å bare styre en maskin fra båten i forhold til å måtte dykke.

Miniubåten er utstyrt med et internt HD-kamera med 330 graders synsfelt, kan gå ned til 150 meters dyp og har en fart på 2.5 knop. Foto: Ruben Duvold

– Ikke noe bedre

Hvert år mister tusenvis av folk, enten fiskegarn eller teiner når de er ute på sjøen. En av dem er mannen som kaller seg selv «Sørlandets dårligste hummerfisker», Agnar Svindland.

– Dette er veldig viktig å gjøre for å få ryddet opp sjøbunnen. Såpass mange tegner forurenser mye, og det finnes ikke noe bedre enn å dra opp en teine og slippe ut igjen skalldyr og fisk som har satt seg fast i den. Følelsen er til og med bedre enn en god utløsning.

Følelsen er til og med bedre enn en god utløsning.

– Jeg mistet en del de første årene jeg holdt på med hummerfiske, så det er nok flere av mine teiner som ligger langs bunnen, forteller Agnar.

Og riktig nok tok det ikke lang tid før det ble dratt opp flere teiner med Svindland-navnet skrevet på dobbene.

ROVpartner endte denne dagen med å få opp ti teiner fra fjorden, noe som for dem kan regnes som en veldig bra dag. Foto: Privat

Viktig å melde fra

Steffen Thomsen utdyper viktigheten av å si ifra hvis man har mistet redskaper på sjøen.

– Jeg tror alle kan være uheldige og miste teina, man kan tenke det er grunt, siden det ikke er så langt fra land, men så er det mye dypere enn man tror, og teina bare forsvinner. Det er veldig viktig at folk melder fra når de mister teinene sine, slik at det er lettere å vite hvor man skal lete for å fiske dem opp.

Det er veldig viktig at folk melder fra når de mister teinene sine, slik at det er lettere å vite hvor man skal lete for å fiske dem opp.

– Fiskeridirektoratet har til og med laget en egen app, hvor folk kan melde inn når de har mistet teiner og lignende, men de blir dessverre brukt litt for sjeldent, noe som gjør det vanskeligere for oss.