Det skriver leder i Naturvernforbundet Silje Aske Lundberg, fylkesleder Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet og fagrådgiver Hanna Nyborg Strøstad i et brev til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag.

Naturvernforbundet ber også ordførerne i Kvinesdal og Sirdal om å bidra til at anleggsarbeidene stanser umiddelbart.

– Det er påvist hekkende kongeørn i nærheten av anleggsområdet, og den vil med all sannsynlighet oppgi redet om arbeidene får fortsette, opplyser fylkesleder Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i en e-post til ordførerne.

I brevet som forbundet har sendt til NVE viser de til den såkalte MTA-planen for Buheii vindkraftverk, hvor det fremgår at det er en hekkeplass i området, og at anleggsarbeid skal tilstrebes unngått dersom det påvises hekking.

– Anleggsarbeidet nærmer seg nå denne hekkeplassen, og sprengningsarbeider vil snart foregå i en avstand av cirka 750–800 meter fra reiret. Dette er nærme nok til at kongeørn etter all sannsynlighet vil avbryte hekkeforsøket og forlate reiret. Til tross for at utbygger har sagt i media at de tar hensyn til fuglereir og hekking, ser våre lokale representanter at dette ikke overholdes i praksis, og at anleggsarbeidet er i full gang selv om det er midt i hekketiden, skriver Naturvernforbundets ledelse til NVE.

Det planlagte vindkraftanlegget på Buheii, helt nord i Kvinesdal og i deler av Sirdal, er planlagt med 19 vindturbiner med en samlet effekt på 80 MW. Anlegget skal kunne produsere nok til å dekke strømforbruket til 14.000 husstander.

Arbeidene med byggingen av Buheii vindkraftverk er i full gang i nærheten av Knaben. Foto: Privat