Organisasjonen Motvind Norge står sterkt imot utbyggingen av vindkraftverket på Buheii og mener det strider mot Naturmangfoldloven.

Ifølge generalsekretær Rune Haaland i Motvind Norge, forbereder utbyggerne nå sprenging langs Fylkesveien. Det er kommet en ny boremaskin på arbeidsområdet, og han er spent på å se hvor de skal benytte seg av den.

– Vi har folk der oppe nå som skal måle desibel og støy for å se hvor omfattende bråket er. Om de gjør som de har sagt og holder seg langs fylkesveien, så er det helt ok. Men om de jobber innover i terrenget, da er det noe vi må gjøre noe med, sier Haaland.

Motvind Norge frykter at anleggsarbeidet skal skremme vekk ørneparet ved Buheii. Foto: Wikipedia

Ørnene fikk navn

I starten av april var protestorganisasjonen ute i terrenget sammen med ornitolog for å kartlegge kongeørnparet. Motvind Norge frykter at anleggsarbeidet skal skremme vekk ørneparet. Organisasjonen har stemt frem navnene Olav og Märta til ørneparet.

Ifølge Haaland har de nå fått positivt signal fra Green Investment Group om at det etableres en hensynssone med tanke på kongeørnparet.

– De sa de skulle respektere hekketiden ut juni måned med en hensynssone på 1000 meter. Hvis de ikke overholder det så kommer vi til å anmelde dem til politiet. Det er positivt at de signaliserer at de skal ta hensyn til fuglelivet og hekketiden, men jeg synes det er sent å gå i gang med denne registreringen en uke etter at de begynte arbeidet. Når det er sagt så jobber vi for å stoppe kraftverket. Det har med hensynet til fuglelivet og naturmangfoldet, for når de går lenger inn i planområdet så treffer de jo på fuglearten Hubro, og det er informasjon som de har underslått, mener Haaland.

Viktig fjellparti

Generalsekretæren sier at dette fjellpartiet antagelig er det viktigste i Sør-Norge med tanke på dyrelivet. Det er blant annet tett med ryper, trekkfugler som bruker fjellpartiet til å landet på og en stor reinflokk på Knaben og en lenger nord.

– Vi har en så stor oppsamling av informasjon nå at vi kan utforme søksmål om manglende hensyntakelse til naturmangfoldloven, sier Haaland.