Arrangørene ser fram til lørdagens plantemarked i hagen til Grete og Anders Mathias Larsen. Inntektene går til driften av Huset. Bildet er fra fjorårets arrangement. Foto: Hans Alf Slengesol

Lørdag 28. april bugner det igjen av flotte stauder og andre vekster i hagen til Grete og Anders Mathias Larsen på Feda. Det kommer folk fra store deler av regionen for å få med seg begivenheten.

– I fjor må det ha vært over 200 besøkende i løpet av de to timene markedet varer. Det skaper liv og glede og overskuddet går uavkortet til driften av Huset, Feda bedehus og Kirketun, forteller Anders Mathias Larsen selv.

Anders Mathias Larsen - her fotografert på plantemarkedet i egen hage i fjor - ser fram til lørdagens begivenhet med glede og forventning. Foto: Hans Alf Slengesol

DE FLESTE staudene kommer fra egen hage, men det er også bidrag fra flere andre.

Grete Larsen forteller at hun hvert år spar opp mange av staudene og deler dem før de plantes på nytt.

– Det er denne rikdommen vi høster av. Det legges ned betydelig innsats av mange hageentusiaster for å dele, potte og skape flotte stauder som bys ut på plantemarkedet, sier hun.

STAUDER er stadig blitt mer populært. Det snakkes nå om «Oldemors stauder» eller «Historiske stauder» som en tidligere fant i «alle» hager. Store og kraftige stauder som nå ofte erstatter mindre og mer arbeidskrevende planter.

Staudene krever ikke mer enn hageeieren vil gi av stell.

– De har betydelig voksekraft som står imot mye av frøugraset som kommer i løpet av sesongen. Staudene krever ikke mer enn hageeieren vil gi av stell. Det er over 100 ulike sorter stauder å velge i. Mange ble pottet i høst og tross en sen vår, ser det meste ut til å være i fin vekst, sier Anders Mathias Larsen.

PLANTEMARKEDET er blitt et sted hvor mange hageinteresserte treffes for å få tips og gode idéer. Det er mange som har lang og god erfaring med hagestell og plantevalg og som gjerne deler av sin kompetanse. «Grønne fingre» er ikke nødvendigvis medfødt, de kommer med erfaring, prøving og feiling og ikke minst med inspirasjon fra andre.

Etter loftsrydding på gamle «Feda sag og mølle», er det kommet fram mange gamle hummerteiner som kan være aktuelle til dekorasjoner og annen bruk.

Det blir også demonstrasjon og salg av funksjonelle hageredskaper av beste kvalitet. Og et lotteri med fine gevinster.

Nytt av året er at folk kan ta med hageredskaper som Hans Åse vil være behjelpelig med å slipe.

I TILLEGG til planter, blir det mulig å kjøpe ferske brød fra gårdens bakerovn. Iherdige «bakere» fyrer opp bakerovnen i god tid, og sørger for god duft og god smak fra Bryggerhuset. Som vanlig selges det kaffe og lapper som kan inntas på ulike benker rundt om i hagen.

– Og som ikke det er nok, så kommer Feda skolekorps innom hagen og gir oss en smakebit av det de øver inn til 17. mai, sier Larsen, og fortsetter:

– Vi ønsker folk fra hele distriktet velkommen og vi håper riktig mange benytter anledningen til å se en vakker hage, treffe hyggelige mennesker og skaffe seg planter av ypperste kvalitet en flott lørdag formiddag.