– I løpet av de siste fire årene har det vært noen møter med Flekkefjord Sparebank. Sist var i slutten av januar da det ble klart at styret måtte begynne å lete etter en ny banksjef da det hadde oppstått en situasjon der Vidar Torsøe ville slutte som banksjef. Jeg dristet meg til å spør styret om det kunne være en idé å gjenta om vi skulle snakke igjen. Nå har vi kommet til forlovelse mellom de to bankene. Det som nå gjenstår er forhandlinger, og at vi må gå veien om generalforsamling og tillatelse av de offentlige myndighetene om en sammenslåing, sa styreleder i Kvinesdal Sparebank Arne Gravdal på en pressekonferanse tirsdag.

11 milliarder

Etter lengre tids samtaler mellom lederne ved de to lokale sparebankene i Kvinesdal og Flekkefjord, ble det tirsdag kjent at de to lokale bankene fra 1. januar 2020 akter å slå seg sammen. Navnet på den nye banken vil bli Lister Sparebank. Når den nye banken med hovedkontor i Flekkefjord blir etablert, vil den ha kontorer ni forskjellige steder.

Med en forretningskapital på nærmere 11,5 milliarder kroner og en egenkapital på over en en milliard kroner, ønsker den nye banken å bli en viktig aktør for både privat- og næringslivskundene i hele Lister regionen.

– Vi skal være en lokal bank for hele Lister-regionen. Samtidig skal vi vokse i de omkringliggende kommunene. Intensjonen vår er å hjelpe regionen til å vokse, sier banksjef Jan Kåre Eie i Flekkefjord sparebank.

Han blir banksjef i den nye sparebanken som vil få 56 ansatte dersom fusjonen blir et faktum.

Hovedtillitsvalgte Odd Erik Skogstad og Berit Elve er positive til at de bankene forhandler om sammenslåing til Lister sparebank. Foto: Torrey Enoksen

For hele regionen

Noe av bakgrunnen for at de to bankene nå vil sette i gang drøftelser om en fusjon, er ønske om å være i førersetet i møtet med en stadig mer krevende fremtid. Kravene fra myndighetene til banknæringen blir stadig større. Ved å slå sammen de to bankene til en felles sparebank med base i Flekkefjord og Kvinesdal, håper de å kunne videreutvikle sterke og kompetente fagmiljøer, samtidig med at de kan være en god og attraktiv arbeidsgiver.

Dette anser de som svært viktig for fortsatt å kunne opprettholde konkurransekraften i regionen. Dermed vil de kunne bidra til utvikling av det lokale næringslivet, samtidig med at ønsker å være aktive i lokalsamfunnet.

– Navnet blir Lister Sparebank. Det forteller om den geografiske tilhørigheten til regionen, sier Gravdal.

Ansatte positive

Fusjonen mellom de to lokale sparebankene vil føre til at den nye banken vil bli representert ved til sammen ni forskjellige steder i Vest-Agder og Rogaland. De 56 ansatte i banken vil beholde jobbene sine.

Kvinesdal Sparebank har i dag 16 ansatte, mens Flekkefjord Sparebank har 36. Hver for seg er dagens to banker størst i sine lokalmiljøer. Samlet vil de ta opp kampen med både Sparebanken Sør og SpareBank1 - SR-Bank når fusjonen er et faktum.

– Jeg ser på dette med en sammenslåing som en fordel. Ikke minst vil vi få et større fagmiljø, sier hovedtillitsvalgt ved Kvinesdal Sparebank Berit Elve.