– Styrene Flekkefjord Sparebank og Kvinesdal Sparebank har besluttet å innlede forhandlinger med sikte på en fusjon av de to bankene, heter det i en melding på Oslo Børs tirsdag.

Målet med sammenslåingen, som skal behandles i annet halvår i år, er ifølge meldingen «å styrke bankenes lokale konkurransekraft, lønnsomhet og evne til å bidra til den videre utviklingen av Listerregionen.»

– Både Flekkefjord Sparebank og Kvinesdal Sparebank har sterke markedsposisjoner i sine lokalsamfunn. Det er sentralt for styrene at dette videreføres og forsterkes.

– Jevnlig kontakt

– Det har vært jevnlig kontakt mellom ledelsen i de to bankene, men en kan si at prosessen med intensiver om forhandlinger startet i februar i år. Mye handler om timing, og en fant fort ut at forholdene lå godt til rette for at en skulle starte prosessen med en mulig sammenslåing. Det er ikke tatt noen beslutning, men en er enige om at det er et godt fundament å jobbe videre med, sier banksjef Vidar Torsøe i Kvinesdal Sparebank.

Dersom partene i de videre forhandlingene blir enige om å slå sammen de to bakene, vil den nye Flekkefjord/Kvinesdal sparebanken bli den eneste selvstendig banken i Lister.

Noen av de viktigste temaene forhandlingsutvalgene fra dagens to banker må ta stilling til før en eventuell sammenslåing fra 1. januar 2020, er om den nye banken samlet vil ha en stor nok forvaltningskapital som kan betjene både næringslivet og privatkundene.

– Kompleksitet og kompetanse er viktig for næringslivet, og det må bli avklart. Etter som en startet samtaler i februar i år, er det blitt gjort en jobb. Håpet er at generalforsamlingene i september eller oktober i år beslutter å slå sammen de to bankene, og at dette kan iverksettes fra 1. januar 2020, sier Torsøe.

Ingen oppsigelser

Navnet på den sammenslåtte banken er foreslått til å bli Lister Sparebank. Videre heter det at administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank, Jan Kåre EIe, blir banksjef i den sammenslåtte banken.

Pr. i dag er nevnte Vidar Torsøe administrerende banksjef i Kvinesdal Sparebank. Det ble kjent i januar at han har sagt opp sin stilling for å bli administrerende direktør i Birkeland Bruk AS.

– Basert på bankenes regnskaper per 31. desember 2018 vil den sammenslåtte banken få en forretningskapital på cirka 11,597 milliarder kroner og 56 ansatte. Ingen ansatte vil bli sagt opp som følge av fusjonen, heter det i meldingen på Oslo Børs.

Eierandeler

I meldingen på Oslo Børs kan man blant annet lese følgende:

– Ved utgangen av 2018 hadde Kvinesdal Sparebank en egenkapital på cirka 313,2 millioner kroner , hvorav cirka 81,8 millioner kroner er eierandelskapital med tilhørende overkursfond og utjevningsfond.

Det legges opp til at eierandelskapitalen og tilhørende fond nedsettes helt og utdeles til eierne av egenkapitalbevis i forbindelse med gjennomføring av en fusjon.

Flekkefjord Sparebank hadde ved utgangen av 2018 en egenkapital på cirka 781,8 millioner kroner, bestående av sparebankens fond (grunnfondskapital) og gavefond.

Vidar Torsøe er pr. i dag administrerende banksjef i Kvinesdal Sparebank. Foto: Mona Wikøren

Samlet egenkapital

– Dersom eierandelskapitalen i Kvinesdal Sparebank innløses, vil samlet egenkapital i den sammenslåtte banken være 1.013,2 millioner kroner, heter det på Oslo Børs.

– Den sammenslåtte banken vil da ha en konsolidert ren kjernekapitaldekning på 18,2 prosent, kjernekapitaldekning på 19,3 prosent og kapitaldekning på 20,3 prosent.

I Flekkefjord Sparebank ønsker man ikke å kommentere børsmeldingen og innholdet i en utsendt pressemelding. Det er innkalt til pressekonferanse om saken tirsdag ettermiddag.