Ambulansearbeideren i Farsund, Jan Håkon Ore, har tatt initiativ til at alle ambulansestasjonene i Lister får en maskin hver på sine stasjoner.

– Jeg håper å få inn 520.000 kroner slik at alle ambulansestasjonene får hver sin, uttalte Ore den gang.

Jeg håper å få inn 520.000 kroner slik at alle ambulansestasjonene får hver sin.

Per nå er det samlet inn mer enn 520.000, som var første målsetting. Den neste er å kunne utstyre hver bil i regionen med en slik maskin.

– Dette er en kombinasjon av lovede midler ifra bank og tre kommuner samt spleis og ifra lag og foreninger i Lister. Innsamlingsaksjonen har fått støtte fra både offentlige og private givere. Bidragsytere er blant annet Farsund kommune (130.000), Lyngdal kommune (130.000), Audnedal kommune (100.000) og Flekkefjord Sparebank (100.000), har Ore opplyst.

Nå er målsettingen altså endret til å få inn en maskin i hver av de seks bilene i Lister. Ifølge Facebook-sida til aksjonen var det per 22. desember samlet inn 558 680 kroner. Da manglet det 221.00 cirka, på å skaffe seks maskiner, en i hver ambulanse i Lister-regionen.

Ambulansearbeider Jan Håkon Ore har tatt initiativ til at alle ambulansebilene i Lister får hver sin brystkompresjonsmaskin. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Hjerte-lungeredning

Ambulansetjenestene i Lister vil da, ifølge Ore, være blant landets best utstyrte områder, men målsetningen til alle aksjonene som pågår og de kommende, er å sørge for at alle ambulansene i Sørlandet sykehus blir utrustet til å bedrive hjerte-lungeredning underveis til sykehus eller for å møte luftambulanser.

– Dette er noe vi gjør ofte med pasienter som trenger behandling på større sykehus, spesielt tilfeller av hjerteinfarkter og pasienter som har hatt hjertestans, forklarer ambulansearbeider Jan Håkon Ore.

Sikre effektiv kompresjoner

I innstillingen fra rådmannen står det at en brystkompresjonmaskin gjør det mulig for ambulansepersonellet å sikre gode og effektive kompresjoner hele tiden, også under transport til sykehus eller for å møte luftambulansen. Brystkompresjonmaskinen går på batteri og frigjør tid for de som bemanner ambulansen.

– Kvinesdal kommune har mottatt søknad fra Jan Håkon Ore om støtte til innkjøp av brystkompresjonmaskin, slik at det kan bli slike maskiner i alle ambulansene i Lister, skriver rådmann Jens Arild Johannessen, som altså foreslår ovenfor formannskapet at Kvinesdal kommune støtter tilbudet med kroner 130.000.

Dette er et svært positivt initiativ, som vil bedre ambulansetilbudet i regionen

– Dette er et svært positivt initiativ, som vil bedre ambulansetilbudet i regionen, og øke tryggheten til oss som bor her. Selv om det går an å reise en diskusjon om hvor det prinsipielle ansvaret ligger for et slikt tilbud, vil rådmannen heller fokusere på det positive initiativet og engasjementet som er for denne saken i regionen, forklarer rådmannen.