– Jeg tror at trivsel og fravær henger tett sammen. Når du virkelig koser deg på jobb, skal du være ganske sjuk før du holder deg hjemme, sier Rune Vetås.

Sammen med Kjell Ivar Erland eier og driver han SørMek AS, verkstedet som lager stålkonstruksjoner og leverer komplette bygg i stål og stålplater fra store haller like ved rundkjøringa på Vigeland i Lindesnes.

Når bedriften i disse dager runder 30 år, kan barndomskameratene feire med et sjeldent lavt sykefravær blant arbeidsstokken på elleve faste ansatte.

– Vi ligger på cirka en prosent. Det er en sykt stabil gjeng, sier Erland.

Til sammenlikning var sykefraværet 6,5 prosent på landsbasis siste kvartal i fjor.

På kontoret: Kjell Ivar Erland (til venstre) er daglig leder, mens Rune Vetås for tiden jobber en del på GE Healthcare med større prosjekter. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ble arbeidsledige - startet bedrift

Historien om SørMek startet i 1988, da bedriften Scan Paint i Mandal, hvor både Erland og Vetås var ansatt, gikk konkurs. Plutselig var de blitt arbeidsledige, og sammen Ivar Storesund og Kurt Egil Udland valgte de å satse videre på stålarbeid.

– Vi hadde jobbet med det mekaniske i Scanpaint, som på den tiden hadde hatt et oppdrag på Simek i Flekkefjord. Vi fikk flyttet oppdraget over til vårt selskap, slik at vi hadde noe å drive på med fra begynnelsen, forteller duoen.

Med dårlige tider som følge av bankkrisen som startet året før, var det mange som hevet øyebryn da ungguttene valgte å satse på egen bedrift.

– Det var mange som lurte på hva vi holdt på med. Det var dårlige tider og lave priser, men vi hadde hvertfall en jobb, sier Vetås.

Rune Vetås og Kjell Ivar Erland er barndomskamerater, og har drevet SørMek AS sammen i 30 år. De er fortsatt ikke lei hverandre. - Vi har jobbet tett oppå hverandre hele livet, men det har fordelt seg greit, sier de to. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ansatt for tredje gang

De startet med kun deltidsansatte, men etter et års tid startet de å ansette folk. Siden har de aldri vært nødt til å permittere eller nedbemanne. En av de ansatte fra den spede begynnelsen er fortsatt i arbeid på verkstedet etter tilsammen 26 år, etter å ha hatt en toårig pause med arbeid i en annen bedrift. En annen er på 18. året.

– Han trodde vel at gresset var grønnere på den andre siden, ler Erland.

Etter rundt ti år som medeier, solgte Ivar Storesund seg ut fra bedriften. 77 år gammel er han likevel tilbake i oransje kjeledress på verkstedet.

– Nå er det tredje gangen vi har ansatt han her. Han er helt uslåelig på kompetanse, og jobber ettersom hva han har lyst til, sier Vetås.

Nyansatt: 77 år gamle Ivar Storesund har egentlig pensjonert seg, men ble etter nyttår ansatt nok en gang ved bedriften han selv var med på å starte opp. Foto: Eirin Margrethe Fidje

30 år etter oppstarten har det meste blitt større - både prosjektene, maskinene og lokalene. Det som startet med en verkstedhall på Hestehaven industriområde, vokste for ti-tolv år siden med et romslig tilbygg.

– Vi følte jo selv at vi hadde stor plass, men etterhvert har det blitt mer utstyr og maskiner, sier Vetås.

Flere nybygg

For to år siden ble ytterligere en verkstedhall reist på tomta, og de holder nå på med å reise et eget blikkenslagerverksted. De regner med å ansette en blikkenslager når verkstedet står klart.

– Vi drev også jernvare med båtutstyr i rundt 15 år, men avviklet den for åtte år siden. Der leier Strai kjøkken lokaler av oss i dag. Vi leier også ut til Spiseriet. Det bygget ble reist som et utleiebygg, og både vi og dem er veldig fornøyde med plasseringen rett ved E 39, sier Erland.

De ønsker seg mer industri og næring i nærområdet, og mener det er synd at det ikke er utviklet flere ledige næringstomter på Vigeland. Med nærhet til både Mandal og Lyngdal mener de at industrilekkasjen ut av kommunen er unødvendig stor.

– Med E 39 som går rett gjennom området her er det en ekstremt gunstig plassering, understreker de.

I trucken: Rune Vetås jobber fortsatt også «på gulvet» på SørMek. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Investert i oppgraderinger

De leverer i dag store totalentrepriser, hovedsakelig innen bygg- og anleggsbransjen. Når du besøker Mandal Amfi, Mandal videregående skole, eller Skoies hesteutstyr på Vigeland, er det med stålkontruksjoner fra SørMek på alle kanter.

De har også større avtaler med Avfall Sør på Støleheia i Vennesla, og har fem-seks mann i sving på GE Healthcare i Spangereid i forbindelse med deres milliardinvesteringer for de kommende årene.

– Selv har vi også måtte investere mye i sertifiseringer og oppgraderinger. Det har kostet mye, men mange mindre firmaer kan ikke vise til slike sertifiseringer, og det gjør oss konkurransedyktige, sier Erland.

Samtidig har også omsetningen økt, fra to millioner kroner i 1988, til 35 millioner kroner i fjor. De leverer det de beskriver som «et greit overskudd», og har kalenderen full av oppdrag ut året.

– Vi er stort sett booket ut året, men prøver alltid å få plass til småjobber, sier Erland.

Foto: Eirin Margrethe Fidje

Gir tilbake

De prøver å gi litt tilbake til de ansatte, som tross alt er grunnen til at bedriften går godt. De mener at at kollegiale sammenkomster med curling, leirduskyting eller pizza og pils er med å gjøre arbeidsplassen til et godt sted å være.

– Vi tar de ansatte hvert år med på en tur med følge, og har vært rundt i hele Europa. Da spanderer vi alt. Vi prøver å gi igjen til de ansatte. Hadde de ikke gjort så god en jobb, ville vi heller ikke hatt mulighet til å gjøre det, sier Vetås.

Når helga er over, har de også feiret storstilt 30-årslag med 90 gjester, middag, sang og dans.

– Da inviterer vi 90 stykker meed ansatte, samarbeidspartnere og venner. Det blir artig det, jeg tror de som jobber her gleder seg veldig til det, sier han.

Ryggraden i lokalsamfunnet

Det er de små og mellomstore bedriftene som utgjør den største delen av industrien i Norge.

Trond Madsen, rådgiver i Næringslivets Hovedorganisasjon Agder. Foto: NHO

Rådgiver Trond Madsen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) Agder sier til Lindesnes at bedrifter som SørMek er selve ryggraden i lokalsamfunnet.

– Statoil, Yara og Hydro er selvfølgelig kjempeviktige, men de viktigste bedriftene vi har er denne typen verdiskapere. De gir arbeidsplasser, og innhold og mening i hverdagen til mennesker, og de bidrar også med viktige skatteinntekter til kommunene. De bidrar til å skape det som er norsk velferd og velstand, og det er denne type bedrifter vi aldri får nok av, sier Madsen.

Om sykefraværsprosenten har han følgende å si:

– Det forteller om et fantastisk arbeidsmiljø, veldig lojale ansatte, og en fremoverlent ledelse. Uten at jeg har tallene foran meg, vil jeg si at de helt sikkert er blant de beste i norsk arbeidsliv, sier Madsen.