Det har Lister tingrett nylig avgjort.

Avgjørelsen om gjeninnsettelse i forvaring er tatt ut fra en totalvurdering. Dommen er i samsvar med påstanden fra aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen. Retten har i likhet med påtalemyndigheten konkludert med at 40-åringen har brutt flere av prøveløslatelsesvilkårene. Det gjelder både inntak av alkohol og andre rusmidler, brudd på møteplikten hos Agder friomsorgskontor og manglende overholdelse av bestemmelser om opphold på bopel. Han har også unnlatt å delta i ansvarsgruppe og har ikke vært tilgjengelig på telefon slik han er blitt pålagt.

Drepte samboeren

Mannen ble i 2006 dømt for forsettlig drap på sin kjæreste og samboer, i tillegg til trusler og legemsfornærmelser mot vedkommende. Straffen ble satt til inntil 12 års forvaring i Lister tingrett. Domfellelsen og straffen forble uendret etter anke til Agder lagmannsrett og Høyesterett.

Den domfelte ble senere prøveløslatt i 2016 på en rekke vilkår. Denne prøveløslatelsen ble forlenget i 2017 og i 2019.

8. august i år ble 40-åringen imidlertid pågrepet. Han har sittet i varetekt siden dette. Pågripelsen og fengslingen ble utløst av at hans samboer ved to anledninger ringte politiets nødtelefon og fikk politiets assistanse, angivelig fordi 40-åringen ruste seg og var voldelig mot henne. Sakene er nå henlagt etter bevisets stilling. Men kvindølen har vært varetektsfengslet siden fordi man mener han har gjort seg skyldig i brudd på vilkårene for prøveløslatelsen.

Vilkårsbrudd

Påtalemyndigheten mener at det har funnet sted alvorlige og gjentatte vilkårsbrudd siden prøveløslatelsen i 2016, men også etter den siste forlengelsen i mars i år. Statsadvokat Rullestad Jansen har videre anført at det nå foreligger en reell og kvalifisert fare for ny alvorlig voldskriminalitet, og at gjeninnsettelse er et nødvendig og forholdsmessig inngrep av hensyn til samfunnsvernet.

Kvindølen selv er uenig i at det har funnet sted alvorlige og gjentatte vilkårsbrudd. Han mener dessuten at samfunnsvernet i tilstrekkelig grad kan ivaretas ved hyppigere ruskontroll, og hevder at gjeninnsettelse i forvaring er uforholdsmessig.

– I denne saken er retten ikke i tvil om at brudd på vilkår om å avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler utgjør et alvorlig vilkårsbrudd, skriver rettens leder, sorenskriver Robert Versland i dommen.

Tingretten støtter seg blant annet til Agder lagmannsretts dom i saken fra 2017 og en ny sakkyndig rapport der risikoen for tilbakefall blir beskrevet.

Gjentakelsesfare

Retten har funnet det bevist at 40-åringen også har inntatt rusmidler i tiden etter mars i år. Blant annet avga han rusmiddelprøver hvor inntak av metamfetamin ble påvist 3. og 11. april. Den drapsdømte kvindølen har forklart at noen må ha lurt i ham dette stoffet, men dette avfeier retten som oppkonstruerte og kun teoretiske teorier.

– Det er på det rene at det fortsatt foreligger kvalifisert gjentakelsesfare for ny alvorlig voldskriminalitet, skriver rettens leder. Det pekes på at dette særlig er forbundet med kombinasjonen av kvindølens diagnose og rusmiddelinntak.

Det er på det rene at det fortsatt foreligger kvalifisert gjentakelsesfare for ny alvorlig voldskriminalitet.

40-åringen viser ikke vilje eller evne til å overholde vilkåret om å avstå fra rusmidler. Det gjør at samfunnet rundt ham blir eksponert for den alvorlige risikoen som dette medfører, slår retten fast.

Det pekes også på at kvindølen ikke er villig til å la seg utrede eller gjennomføre rusbehandling i institusjon.

Reidun Haaland Lie og Sven-Erik Hansen var sivile meddommere i saken. 40-åringens forsvarer er advokat Anders Westeng, mens Tore Øydne er bistandsadvokat for de etterlatte etter drapsofferet.