Og til konfirmasjon fikk han sin første gravemaskin.

– Jeg har alltid vært interessert i ting som sviver. Også føler jeg at jeg får gjort noe når jeg har noe håndfast å holde på med, åpner Guttorm Lindefjell, som avisen møter på kontoret hans i verkstedet han driver, på idylliske Kvinlog i Kvinesdal.

– Jeg er også veldig impulsiv. En lever bare en gang. Jeg vil ikke angre på ting jeg ikke fikk gjort, når jeg blir gammel. Får jeg lyst til å gjøre noe, så gjør jeg det. Selv om ikke alt har vært like smart, så har man i alle fall prøvd, forklarer den motorglade 48-åringen.

Jeg vil ikke angre på ting jeg ikke fikk gjort.

GUTTORM LINDEFJELL er fortsatt en svært aktiv mann. I tillegg til å drive sin egen virksomhet, Lindefjell Maskin, overtok han driften av Krågeland Alpinsenter for omtrent et år siden. Men i den store offentligheten er han mest kjent for sine bragder som rallycross-kjører.

– Mitt stolteste øyeblikk var nok da jeg ble europamester i Tyskland i 2003, i en klasse som kalles divisjon to. Og det etter å ha kjørt ti løp. Jeg vant seks av dem, forteller han.

Divisjon to blir regnet som den nest-råest klassen.

– Jeg forsøkte meg i den råeste også. Det ble noen gode enkelt-løp, men det ble for ustabilt. Jeg hadde ikke resursene som skulle til for å etablere meg blant de beste totalt, innrømmer han.

FOR Å KOMME så langt må man også ha temperament, tenker vi. Og det har han, til tusen.

I forbindelse med EM-starten i 1999, hadde han anskaffet seg ny bil, som det hele tiden skjedde noe galt med.

– Og jo mer vi prøvde å reparere, desto verre ble den. Jeg ble så forbanna og den kostet meg så mye penger. Nyttårsaften sprengte jeg kjerra i fillebiter med dynamitt. Det er filmet, og ligger på Youtube, humrer Lindefjell i dag.

Og jo mer vi prøvde å reparere, desto verre ble den.

Året etter skaffet han seg ny bil, og han ble blant annet nordisk mester og svensk mester. Deretter ballet det på seg, og toppet seg altså med EM-tittel, i fire år etter debuten.

– I 2003 leide jeg for øvrig en bil gjennom hele sesongen. Mye av det mekaniske arbeidet hadde jo teamet mitt måttet gjøre utenom arbeidstid. Da er det ikke alltid man får med det lille ekstra, erkjenner han.

Guttorm Lindefjell har mange jern i ilden, og det liker han. Foto: Bjørn Hoel

HAN HUSKER godt at det ble stelt i stand overraskelse-selskap på perrongen i sentrum Kvinesdal, med ordfører og det hele til stede.

– Det var en god følelse, husker han.

– Hva vil du ble husket som?

– Jeg håper i alle fall at jeg ikke blir husket som en som bare tenkte på seg sjøl. Og så håper jeg at folk vil tenke at han var en som oppnådde det han ville.

– Har du noen store mål i livet, som du fortsatt ikke har oppnådd?

– Jeg føler vel at jeg har oppnådd de målene jeg hadde satt meg. Det som kommer nå blir en bonus. Jeg føler ikke at jeg har rotet bort livet, for å si det sånn. Tida som har gått får en jo aldri tilbake.

Da vi spør ham om hva som er viktigst for ham i livet, sier han at:

– Det viktigste for meg er at de rundt meg er friske og har det bra. For egen del så er det, som nevnt, viktig å fullføre ting jeg har begynt på.

I MARS i fjor overtok Guttorm ansvaret for Krågeland Alpinsenter. Det tok bare et døgn fra han tok kontakt med den forrige eieren, til han skrev kontrakt.

– Det var et sorgens kapittel til å begynne med, etter flomskader og så videre. Men jeg har fått utrolig mye god hjelp til å restaurere, med folk på dugnad som tok i et tak - ikke minst av min nevø Joachim Lindefjell. For øvrig arrangerte vi Norges største bakkeløp for snøscootere 27. mars 2018, 24 dager etter at jeg overtok. Vi fikk det vel opp å gå mye fortere enn mange hadde trodd, sier Lindefjell.

Det var et sorgens kapittel til å begynne med.

Han mener selv at Krågeland i dag fremstår som respektabelt og salgbart. Han sier at han ikke kommer til å drive med skitrekk resten av livet.

– Men nå er det i hvert fall sertifisert i tre år til, påpeker han.

HAN LEGGER heller ikke skjul på at han er fornøyd med bedriften, Lindefjell Maskin, går så bra som den gjør. Virksomheten ble stiftet i 2013, og ifølge proff.nå er det 14 ansatte. I 2017 hadde Lindefjell Maskin driftsinntekter på cirka 40 millioner, og med et overskudd på omtrent en mill. I 2016 var overskuddet 4,6 mill.

– Det går greit og jeg liker å ha mye å gjøre, sier gründeren Guttorm Lindefjell.

Han er som nevnt oppvokst med på Lindefjell, og har tre søstre. Han er også i familie med Jenny Lindefjell, som var en av Norges eldste kvinner. Jenny ble 110 år gammel i 2015, og var da Norges nest-eldste kvinne. Hun døde samme år på Fjotlandsheimen.

– Hun er tanta til min far, opplyser Guttorm Lindefjell, mens han tar seg en slurk med kaffe.

SELV OM han har fått til mye, har også Guttorm Lindefjell opplevd mange nedturer.

– Men det er sånn man blir bedre. Alt man ikke bukker under av, vokser man på, overbeviser han.

Alt man ikke bukker under av, vokser man på.

PS: I helgen deltar han for øvrig i et billøp på Momarken.

– Jeg vet at det blir vanskelig å vinne her, men jeg stiller ikke opp i konkurransen for å bli nummer to, sier han.