Agder Energi Nett arbeider kontinuerlig med å forbedre linjeryddingen ved høyspentnettet på Agder. Dette er svært viktig for å unngå strømutfall ved ekstremvær som eksempelvis store mengder våt og tung snø.

− For å sikre strømforsyningen vil Agder Energi Nett benytte helikopter til å fjerne greiner som vokser inn i linjetraseen. Dette gjøres for å vedlikeholde sikkerhetsavstandene fra vegetasjonen og strømførende linjer, samt gjøre kantskogen sterkere for vind og snø. Det er utvalgte høyspentlinjer på strekningen fra Kvinesdal til Flekkefjord og Gyland som vi nå skal rydde med helikopter, og det er Heliwest som vil gjennomføre arbeidet, uttaler Andreas Storbukås, leder for skogprosjektet i Agder Energi Nett i en utsendt pressemelding.

Det er utvalgte høyspentlinjer på strekningen fra Kvinesdal til Flekkefjord og Gyland som vi nå skal rydde med helikopter.

Skjæring kun i utmark

− Sagen som benyttes består av 9 sirkelsagblader og henger under helikopteret. Piloten kan starte og stoppe sagen fra cockpit av helikopteret og vil fly langs kantskogen slik at sagen treffer grenene som stikker ut. Våre linjeryddere vil følge arbeidet på bakken, og sørge for at kvist og greiner ikke blir liggende på stier, kulturminner, og i bekker og vannkanter. Det vil kun skjæres i utmark, slik at vi ikke bruker helikoptersaging på linjer som går over hager, forteller Andreas Storbukås.

Under arbeidet vil det forekomme støy fra helikopteret, og man vil høre sagbladene skjære i greinene. Arbeidet med helikoptersaging vil normalt utføres fra mandag til fredag innenfor dagslysets varighet, det vil si ca. fem timer hver dag. Når det skal sages langs en trase, vil det bli etablert et bensindepot i nærheten slik at helikopteret vil fly maks en time sammenhengende før det returnerer for påfyll av bensin. Bor man i nærheten av et slikt depot, vil man oppleve noe av denne skytteltrafikken.

Melding til grunneiere

− Før oppstart av helikopterkvisting vil det bli sendt melding til berørte grunneiere med nærmere informasjon om tidspunkt for helikoptersaging i området. Er det spesielle hensyn som skal tas, ønsker vi å få registrert dette fortløpende. Det er for eksempel av interesse å vite hvor det er husdyr som kan bli påvirket av helikopterstøyen, sier Andreas Storbukås.

Tilveksten i norske skoger har aldri vært høyere, og tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er blitt 25 prosent mer skog i Norge de siste ti år. For skognæringen er dette bra, men for energiforsyningen gir det nye utfordringer. Dette er noe av bakgrunnen for at Agder Energi Nett tar i bruk helikoptersaging langs høyspentlinjene, i tillegg til den tradisjonelle linjeryddingen på bakken.