– Det er vanskelig å forklare reaksjonen min etterpå. Det var mange tanker som gikk gjennom hodet mitt, sier 19-åringen til Lister.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte denne saken.

Egeland satt på post da elgen dukket opp.

– Først hørte jeg at det raslet bak meg. Så oppdaget jeg dyret, som kanskje sto 20–30 meter unna. Jeg fikk mye adrenalin. Det jeg var mest redd for var at jeg ikke skulle klare å skyte den. Den sto litt vanskelig til, sier elgjegeren.

Jeg fikk mye adrenalin.

Da han kun var sju-åtte meter fra dyret skjøt han, først en gang, og dyret begynte å løpe.

I Hidreskog felte Atle Morten Egeland fra Kvinesdal sitt aller første storvilt. Foto: Privat

Traff lungene

– For å være helt sikker skjøt jeg en gang til. Jeg tror elgen klarte å løpe omtrent 70 meter før den falt om. Da jeg sjekket hvor skuddene hadde truffet, så jeg at det var to gode treffe, begge i lungene. Generelt er 70 meter ganske lite når man treffer lungene på en elg. Ofte kan det løpe mye lengre, sier han.

Dette skjedde altså på lørdag, da Atle Morten Egeland og resten av Hauan og Hidreskog jaktlag var og jaktet i Hidreskog. Elgen hadde så mye som 14 tagger. Det er sjelden at elg på Sørlandet blir så svære som denne her.

– Geviret er nesten prikk likt på begge sider, sier den stolte jegeren.

– Det er ikke slik at antall tagger forteller hvor gammel elgen er. Jeg tror det sier mer om hvordan dyret har levd, at det har hatt det bra, og at det er et bra dyr, poengterer Egeland.

– Sjeldent stor

Fylkessekretær for Norges Jeger- og Fiskerforbund sitt (NJFF) fylkeslag i Vest-Agder, Kari Røyseland sier ifølge fvn.no, at fangsten i Kvinesdal tilhører sjeldenhetene.

– Det er ikke ofte vi ser så mange tagger her nede, og jeg kjenner ikke til at det er blitt tatt noen med 14 tagger, sier hun.

Det er ikke ofte vi ser så mange tagger her nede.

I følge nettstedet «Fakta om elg» er geviret størst når oksen er i 5-8 års alderen, og at bare geviret i seg selv kan veie opptil 30 kg. Et gevir kan ha så mye som 20-25 tagger, noen ganger enda flere.

– Hva gjorde dere med kjøttet?

– Vi var et stort jaktlag, så kjøttet ble delt med de som var med. Min far er god til å slakte, så det var han som fikk mye av den jobben. Jeg har slaktet litt jeg også, men ikke på langt nær så mye som ham.

Her er Atle Morten Egeland sammen med jaktlaget. Foto: Privat

Sosialt på jakt

Alte Morten Egeland har drevet mest med småviltjakt. Men han opplyser at han har vært med og sittet på post under elgjakt før også.

– Det er spennende å koselig sitte sånn og vente. Det er fint å være på jakt sammen med flere. Det er sosialt, man kan fyre bål, spise pølser, drikke kaffe eller sjokolade, forklarer han.

Planen nå er å stoppe det ut, og forhåpentligvis få det opp på veggen.

– Vi har allerede en på elleve tagger der, men jeg tenker at det er på tide å ta den ned, slår Egeland fast, ifølge fvn.no.

– Vi har planer om å dra på jakt igjen allerede til helgen. Det blir ikke akkurat på det samme stedet, sier han.

Vi har planer å å dra på jakt igjen allerede til helgen.

Jaktlaget har fortsatt tre elger igjen på kvota, ifølge 19-åringen.