– Egentlig trodde jeg først at det bare var en slags keramikkflaske, sier Egenes.

Udetonert

Det var i forbindelse med gravearbeid på en tomt på Feda i Kvinesdal i forrige uke at han han gjorde det oppsiktsvekkende funnet.

– Jeg kontaktet politiet, som igjen satte meg i kontakt med Forsvarets folk, forklarer han.

Det viste seg at det Egenes først trodde var en keramikkflaske, var en nesten 30 centimeter lang, udetonert artillerigranat fra mellomkrigsårene.

– Forsvarets folk i Bodø kunne via et bilde jeg hadde tatt med telefonen se at granaten var udetonert. Det er klart jeg fikk meg en støkk etterpå, sier Egenes.

Kardesk

Arbeidene på tomten ble stanset, og Forsvaret sendte sine folk fra Kjevik for å destruere granaten.

– Det var en såkalt 75 mm kardesk, som er en artillerigranat som den norske hæren brukte mellom første og andre verdenskrig. Granaten vi fant var en blindgjenger som en gang i tiden er blitt skutt, men som ikke har gått av. Den var komplett da vi fant den, forklarer eksplosivrydder Thor Valseth i Forsvaret til Kvinesdal24.

Granaten ble flyttet til politiets øvingsområde på Fosselandsheia, ikke langt unna der den ble funnet. Der ble den tilintetgjort.

– I verste fall kunne selvsagt granaten ha gått av i forbindelse med gravearbeidet. Men den var veldig gammel, med en helt spesiell type tennmekanisme som gjør at det skulle veldig mye til for at den skulle gå av ukontrollert. Så det var rimelig sikkert å flytte den, sier Valseth.

Sjelden

Han opplyser at denne typen granater rett som det er blir funnet i østlandsområdet. Det var i disse områdene granatene i sin tid ble brukt.

– Men det er veldig sjelden at vi finner slike granater på Sørlandet, forteller han.

Det sto tidligere et uthus på tomten hvor gravearbeidene på Feda foregikk. Valseth ser det som sannsynlig at granaten trolig er blitt tatt vare på og har ligget der, før den ble liggende i bakken.

Det er veldig sjelden at vi finner slike granater på Sørlandet.