Arrangementet fant sted i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, som hvert år arrangeres den 10. oktober.

Tirsdagens arrangement på biblioteket startet med at psykiater Bjørn Brekne Nielsen, som har jobbet i DPS Lister siden 1991, delte noen av sine tanker før Ove Ringdal fra Vanse, som tidligere i år var åpen om sine psykiske utfordringer, overtok og hadde en lengre seanse hvor han blant annet fortalte noe av sin historie før de to så avsluttet med en samtale før det ble åpnet for spørsmål fra de fremmøtte.

– Ove var et meget godt trekkplaster, og har vært veldig bra for meg å ha med på laget. Det har helt klart vært ganske tøft for han å stå frem med dette, for det er jo snakk om å blottlegge seg ganske mye. Samtidig er det uhyre viktig at noen tør å sette ord på det, kanskje også at det er lokale folk som står frem. Ofte er det slik at man henter inn folk utenifra, men det blir noe annet når veldig mange kjenner deg. Jeg har jobbet her i alle år, og det er først nå jeg er med på noe sånt som dette, og det synes jeg er veldig meningsfylt, sier Brekne Nielsen.

– Tøft og krevende

Ove Ringdal innrømmer at det er krevende å stå frem med sin historie på denne måten.

– Jeg er helt ferdig nå. Du viser en sårbarhet og ting som du egentlig før ville holdt for deg selv, så det er tøft og krevende. Det er også mye folk man kjenner som kanskje blir litt sånn «oi, hva er dette». En jeg har jobbet sammen med kom en gang med en god refleksjon da han sa at «vi har jobbet ganske mye, men visste ikke at du var sånn. Når jeg tenker meg om, hvor godt kjenner vi hverandre egentlig?». Det synes jeg var godt sagt, sier Ringdal.

Psykiater Bjørn Brekne Nielsen (t.v) og Ove Ringdal. Foto: Olav Hoel

– Hva håper dere at folk sitter igjen med etter dette?

– At det ikke er farlig, og at det er bra å være åpen. Det er ikke farlig å heise det store hvite flagget, sier Ringdal.

– Det er heller ikke farlig å spørre når du ser noen som har endret seg. Det kreves så mye å stå frem selv. Det ideelle hadde vært å kunne fortelle folk du kjenner at jeg har det sånn og sånn, men da er risikoen stor for at du kan føle deg avvist. For det er jo de nærmeste vennene det er naturlig å åpne seg for, sier Brekne Nielsen.

Det å sette fokus på psykisk helse gjennom blant annet å markere verdensdagen for psykisk helse mener Ringdal er positivt.

– Det er veldig mange som har kommet med sine utfordringer etter at jeg har vært så åpen, så det er klart det er mye som lurer under overflaten som vi ikke ser og ikke kjenner til. Det er mange som sliter med det ene og det andre, så jo mer fokus det er jo mindre farlig blir det. Blir det mindre tabu er det også større sjanse for at folk sier at de har utfordringer, sier Ringdal.

Bjørn Brekne Nielsen har vært psykiater i DPS Lister siden 1991. Foto: Olav Hoel

Menn versus kvinner

Samtidig påpeker de at kvinner ofte har enklere for å åpne seg enn hva tilfellet er hos menn.

– Man må ofte dunke mer på for å få det ut hos menn. Jeg tenker det ikke er uten grunn at det er menn med psykiske lidelser som dominerer i uførestatistikken. Samtidig er det de som i minst grad søker hjelp om du ser på kvinner og menn. Det er tre ganger så mange kvinner som jeg møter i min praksis enn menn, og når menn kommer så kommer de ofte litt seint, sier Brekne Nielsen.

Ringdal tror dette kan ligge litt i den mannlige «kulturen», og at menn heller forsøker å unngå å snakke om følelser.

– Damer og jenter er jo bedre til å prate om det venninnene i mellom, og de er kanskje mer i kontakt med følelseslivet enn det vi er. Vi gutta skal på en måte være den stabile i familien som holder ting sammen og som kommer hjem med mat, det urinstinktet vårt, mens damene på en måte er mer i kontakt med følelsene og kan prate om det. Vi store gutta er derimot så stolte at det er ingenting som feiler oss, illustrerer Ringdal.

Biblioteksjef Rune Stordahl er godt fornøyd med oppmøtet. Foto: Olav Hoel

– Det best besøkte arrangementet vi har hatt i biblioteket

Det var biblioteksjef Rune Stordahl som inviterte til og organiserte tirsdagens markering på biblioteket i Farsund, og han er godt fornøyd med kvelden.

– Vi skal finregne på det, men røflig var det 130 personer inne, alt inkludert. Dette tror jeg er det best besøkte arrangementet vi har hatt i biblioteket, og det er bare ordførerdebattene som vi har arrangert som vi har hatt flere folk på. Så dette viser at når vi får den lokale personlige stemmen som er litt synlig i lokalmiljøet, så er det noe folk er opptatt av, sier Stordahl.

Rundt 130 personer tok tirsdag kveld turen på arrangementet på biblioteket i Farsund. Foto: Olav Hoel

Og fortsetter:

– Dette med psykisk helse tror jeg er utrolig viktig å sette på dagsorden. Det var ikke tema psykisk helse nå i år, men for min del her lokalt tenkte jeg at det er det som er temaet. Ut fra oppmøtet tenker jeg at det var en riktig vurdering.

En av de som tok turen til tirsdagens arrangement var Jan Hammersmark, og han synes det var fint å være til stede.

– Det jeg tar med meg herfra er det å være åpen med hverandre. Jeg har veldig mye erfaring selv, men jeg lærer alltid noe hver dag. Alle har vi noe, og så er det viktig å prate til hverandre, sier Hammersmark.

Jan Hammersmark synes arrangementet var bra. Foto: Olav Hoel
Rundt 130 personer tok tirsdag kveld turen på arrangementet på biblioteket i Farsund. Foto: Olav Hoel
Rundt 130 personer tok tirsdag kveld turen på arrangementet på biblioteket i Farsund. Foto: Olav Hoel
Ove Ringdal delte sin historie med de fremmøtte. Foto: Olav Hoel