– Jeg er litt sliten, og magen rumler naturligvis en del. Jeg sitter for det meste, og får hjelp når jeg skal bevege meg rundt, men ellers går det foreløpig ganske greit, forteller kvindølen Samuel Rostøl.

De siste fire dagene har han sittet utenfor Stortinget i Oslo, uten å spise. Rostøl har nemlig valgt å starte en sultestreik som skal vare helt til søndag.

Målet er å få oppmerksomhet rundt bruken av CO2-gass ved slakt av gris, og forby praksisen.

Føles som å kveles

– Jeg fant først ut at man bruker CO2-gass for å bedøve griser før de slaktes da jeg så en video av prosedyren fra Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Etter det leste jeg mer om det, og fant ut hvor grusomt det er, forteller Rostøl.

I Norge bedøves 92 prosent av grisene som skal slaktes med CO2, ifølge Animalia.

Rostøl, som er dyrerettighetsaktivist og leder av Norsk Vegansamfunn, hevder prosedyren er svært smertefull for grisene.

– Når man puster inn CO2-gass føles det som om det brenner. Mennesker som selv har pustet inn gassen forteller at det føles som å puste, men at det ikke kommer noe luft inn. Altså at man føler man kveles, helt til man besvimer, forteller han.

Høy konsentrasjon er verre

– Mennesker som i kontrollerte omgivelser har pustet inn over 50 prosent CO2 omtalte opplevelsen som «brennende», og jo høyere konsentrasjon, jo mer smertefullt ble det, forteller kvindølen.

I Norge blir griser til slakt utsatt for CO2-gass med en konsentrasjon på rundt 90 prosent, og det tar rundt 15–30 sekunder før de mister bevisstheten.

Få vet om praksisen

I tillegg til den ukelange sultestreiken har Rostøl startet en underskriftskampanje for å forby bruk av CO2-gass ved slakt av gris. Den hadde torsdag 18.juli 29.000 signaturer.

– Det viser seg at de ytterst få vet at det faktisk brukes CO2-gass for å bedøve, eller, etter min mening, kvele griser før de slaktes. Jeg er ikke naiv og tror at politikerne kommer til å endre på lovene bare fordi jeg sitter her, men får saken oppmerksomhet vil det hjelpe, forteller han.

Tilbyr 50.000 kroner

I tillegg har Rostøl sagt at han ønsker å betale kjøttsamvirket Nortura 50.000 kroner av egen lomme for tillatelse til å filme en gris på norsk gård mens den er under påvirkning av CO2-gass.

– Så lenge vi ikke har håndfaste bevis på at slike ting også skjer i Norge, er det lett å slå seg til ro med tanken på at det ikke gjør det. Derfor vil jeg ha det på film, forteller han.

På de fire dagene Rostøl har sultestreiket har han snakket med mange forbipasserende. Få vet om bruken av CO2-gass under griseslakt. Foto: Privat

Åpner for omvisning

I en e-post svarer kommunikasjonrådgiver i Nortura, Cornelia Koppang Henriksen, at de takker for tilbudet, men at de ikke ønsker å bli betalt en pengesum.

– Vi har ingenting å skjule, og vi ønsker de som vil på omvisning velkommen til våre anlegg, skriver Henriksen.

Når det kommer til filming, er dette hensyn de mener må vurderes for hver gang, basert på situasjonen og hva det skal brukes til.

– Det er både etiske og konkurransemessige forhold vi må ivareta. Vi har solide systemer og personer knyttet til disse prosessene – derfor ønsker vi å vise fram et område som vi mener utføres på en svært forsvarlig måte.

Når det gjelder bruk av gassbedøving som metode, skriver hun at det er den mest skånsomme metoden som er tilgjengelig per i dag.