Det hele startet med at en forelder ved skolen varslet Fylkesmannen, og krevde at skolen måtte avvikle onsdagsfri for at elevene skulle få like mange timer som elevene på de fem andre barneskolene i kommunen. Etter en del korrespondanse fant Fylkesmannen det nødvendig å åpne tilsyn. Dette har vart fra 18. august i fjor frem til 9. februar i år, og nå er det sendt ut en endelig tilsynsrapport etter undersøkelsene om fag- og timefordelingen ved skolen.

Brudd på regelverket

Fylkesmannen har undersøkt hvordan skolen har planlagt undervisningstimetallet i skoleåret 2016/2017, og fant brudd på regelverket.

Vesterdalen skole på Storekvina er en såkalt fådelt skole, med 68 elever fra 1. til 7. klasse. Det gjør at skolen slår sammen klasser i noen fag, dette gir store utfordringer i å sikre at hvert trinn får rett antall timer i alle fag, heter det i rapporten.

– Oversikten som er vist i skolens «standardoversikt» for fag- og timefordeling viser avvik i forhold til forskriften i enkelte fag ... Fylkesmannen vurderer at skolens praksis med fleksible timer er utenfor regelverket, heter det i rapporten.

Kunne omdisponert

Det fastslås at de fleksible timene må fordeles slik at det kan dokumenteres at minstetimetallet oppfylles i alle fag. Kommunen har mulighet til å omdisponere inntil fem prosent av timene, men har ikke fremlagt den nødvendige forskriften som kreves i slike tilfeller.

Tilsynet avdekket avvik mellom lærerplanverkets krav til minstetimetall på småskoletrinnet (1. til 4. trinn) og det som er timetallet for disse trinnene på Vesterdalen skole.

– Elevene får de undervisningstimene de skal ha gjennom barnetrinnet på 1. til 7. trinn samlet, men skolen oppfyller ikke minstetimetallet på 1. til 4. trinn i fagene norsk, matematikk og naturfag, heter det videre.

Fylkesmannen konkluderer med at Vesterdalen skole må legge om planleggingen av timetallet i disse fagene. De må også justere overgangsperioden for gjeldende elever slik at de får den totalen de skal ha før de er ferdig med barneskolegangen.

Frist for retting av regelverksbruddene er satt til 20. mars.