Lister tingrett avsa nylig dom i saken der forbrytelsen skriver seg tilbake fra perioden mellom mandag 9. januar 2017 og søndag 16. september 2018. I denne perioden leverte 34-åringen inn elektroniske meldekort til NAV fordi hun var innvilget dagpenger. På meldekortene opplyste hun at hun hadde jobbet 685,5 timer. I virkeligheten hadde hun jobbet 1750,5 timer. Opplysningene på meldekortene danner grunnlag for automatisk beregning og urettmessig utbetaling av til sammen 134.333 kroner, fremgår det av dommen. Bedrageriet anses som grovt på grunn av beløpets størrelse.

I retten avga siktede en uforbeholden tilståelse. Riktigheten av denne er styrket av de øvrige opplysningene i saken, blant annet anmeldelsen fra NAV. Hun har også samtykket til avgjørelse ved tilståelsesdom. Dommen på 30 dagers fengsel er i tråd med forslaget fra påtalemyndigheten.

Dommer i saken, sorenskriver Tor Tønnessen, understreker at allmennpreventive hensyn skal tillegges betydelig vekt ved utmålingen av straffen for trygdebedragerier.

– Trygdesystemet er i stor grad basert på tillitt mellom NAV og brukerne, og ved å oppgi feil informasjon på meldekortene har siktede misbrukt dette tillitsforholdet, skriver dommeren.

Trygdesystemet er i stor grad basert på tillitt mellom NAV og brukerne, og ved å oppgi feil informasjon på meldekortene har siktede misbrukt dette tillitsforholdet.

Han viser til at utgangspunktet i denne saken klart er ubetinget fengsel.

I skjerpende retning vektlegges det i noen grad at Kvinesdal-kvinnens bedrageri har pågått over så lang tid som over ett år.

– Dette viser at siktede har hatt et vedvarende forbrytersk forsett, skriver sorenskriver Tønnessen.

Siktedes tilståelse og samtykke til avgjørelse ved tilståelsesdom er vektlagt i formildende retning. I denne saken er det ikke gitt strafferabatt for lang saksbehandlingstid, fordi tidsforløpet regnes fra da forholdet ble avslørt.