– Det er jo en spesiell fisk, jeg har aldri fått en St. Petersfisk før. Jeg visste hva det var fordi jeg hadde sett det på bilde før, og de kan jo bli opp mot åtte kg, forteller Svindland, som tirsdag fortsetter fiskelykken ute til sjøs.

Fisken fedabuen fikk i garnet, var liten med sine 230 gram. Likevel har den åpenbart vært på en lang svømmetur, da arten St. Petersfisk er hjemmehørende Middelhavet.

Det er jo en spesiell fisk, jeg har aldri fått en St. Petersfisk før.

Hobbyfisker Aril Svindland fikk seg en overraskelse da han trakk opp en St. Petersfisk i garnet. Det er ikke så vanlig på denne årstiden. Foto: Stine Grønolen

Fingeravtrykk

– Jeg har fått så mye rart i garnet opp gjennom, men jeg lurte fælt på hva det var da jeg først begynte å syne den i garnet. Det er ikke det vanlige, typisk norske, som sei, torsk og lyr, sier Svindland.

St. Petersfisken kan bli opptil 90 centimeter lang, og kroppen er veldig høy og sammentrykt fra sidene. Den har ofte en mørkebrun eller grønnlig farge, med en karakteristisk mørk flekk på hver side av kroppen.

– Det er jo et sagn knyttet til St. Petersfisken, om hvorfor den har fått det navnet. Det var St. Peter som var på fisketur på Middelhavet og fikk denne fisken som hadde en mynt i munnen. St. Peter tok ut mynten og hev fisken tilbake til havet. Sånn fikk fisken fingeravtrykkene til St. Peter, forklarer Svindland.

Dissekeres

Fisken han dro opp, gikk derimot videre til en biologilærer som tar fisken med i undervisningen.

– Elevene ved den videregående skolen i Flekkefjord skal dissekere og studere den, fastslår fedabuen.

– Du ville ikke spise den, altså?

– Den er sikkert spiselig, men jeg må si at jeg har et stort utvalg som jeg heller ville spist da!

Elevene ved den videregående skolen i Flekkefjord skal dissekere og studere den.