– Jeg har samarbeidet med Andreas Wahl i flere år, opplyser Per Olav Verås, som blant annet har ansvaret for valgfaget «Forskning i praksis» på Kvinesdal ungdomsskole.

I oktober arrangerer Wahl seminaret «Naturfagets helter» . Den engasjerte naturfaglæreren er blant foredragsholderne som Wahl har hyret inn for å inspirere deltagerne, som hovedsakelig består av andre lærere og formidlere innen naturfaget.

Verten Wahl er kjent for mange blant annet fra seriene «Folkeopplysningen» og «Med livet som innsats» på NRK1. Han er utdannet fysikere med mastergrad i realfagsdidaktikk og jobber som profesjonell formidler av nettopp naturvitenskap.

Anders Wahl (til høyre) har invitert blant andre Per Olav Verås til å holder foredrag under samlingen «Naturfagets helter». Foto: Privat

Jeg komme til å sende bilder fra ballongen og verdensrommet til hotellet i sanntid.

Ballong-prosjekt

«Per er en engasjert naturfagslærer fra Kvinesdal. På Oset tar han oss med opp i atmosfæren, ja kanskje helt ut i universet», heter det om Verås i beskrivelsen av seminaret.

Han opplyser at han skal prate om ballong-prosjektene han har vært engasjert i. Han har tidligere sendt ballonger til verdensrommet med elever på Farsund kristne grunnskole.

– Jeg planlegger å sende et skreddersydd fartøy på 1 kilo med sensorer og 3D-kameraer til verdensrommet, opplyser Verås om opplegget hans på seminaret.

– Deltakerne på Naturfagets helter skal aktiviseres i å utforme payload eller i oppsendingen av ballongen. Jeg komme til å sende bilder fra ballongen og verdensrommet til hotellet i sanntid.

Jeg legger stor vekt på å vekke elevers nysgjerrighet med hjelp av moderne teknologi som Hololens og VR

Vekke nysgjerrighet

Et viktig mål for seminaret er som nevnt at deltagerne skal ta med seg hjem inspirasjon og ideer til egen undervisning.

– Jeg legger stor vekt på å vekke elevers nysgjerrighet med hjelp av moderne teknologi som Hololens og VR. Jeg komme til å snakke om mine mange ballong-prosjektor og hvordan jeg engasjerer ungdom. Jeg har på eget initiativ utarbeidet et ballong-prosjekt som synliggjør og reklamerer for naturfag og ung forskning. I forbindelse med prosjektet ble det sendt heliumballonger med måleinstrumenter opp i stratosfæren og det ble kartlagt blant annet lufthastigheter som indikerer plassering av jetstrømmer. Elevene som har deltatt på dette har i ettertid fått mye internasjonalt oppmerksomhet, noe som har skapt mer anerkjennelse for realfag og forskning blant ungdom, sier Verås, som med innsatsen sin har inspirert elever til videre forskning.

Aleksander Knutsen har fortsatt forskning med utgangspunkt i heliumballong-ferden etter at han startet på NTNU.