«Den vanligste årsaken til at personer med utviklingshemming ikke deltar ved politiske valg, er at det blir for vanskelig å forberede seg og gjennomføre den praktiske stemmeavgivningen», skrev Langemyr i et innlegg på Facebook og et leserinnlegg som ble publisert på Lister24 onsdag morgen.

Stor respons

20-åringen fra Lista er med i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) sitt erfaringsutvalg, og forklarte i leserinnlegget at det ikke alltid er så lett å få svar på spørsmål rundt valg.

«Det er ikke alle som tror det, men jeg bestemmer faktisk jeg også. Men partiene er ikke så flinke til å fortelle meg, på en forståelig måte, hvorfor jeg bør stemme på dem», skrev hun blant annet.

Sunniva fikk stor respons. En rekke personer kommenterte på innlegget, og hyllet Lista-jenta for sitt engasjement. Flere lokalpolitikere sa seg i kommentarfeltet på Facebook villig til å ta en prat.

KrF sin ordførerkandidat Jostein Alvestad Kydland tok imidlertid umiddelbart direkte kontakt med Langemyr.

– Når man leser et slikt innlegg, så stikker det litt i hjertet. Det er snakk om en gruppe i befolkningen som fort blir litt glemt og oversett i valgkamp-boblen som vi politikere befinner oss i. Det er ikke alt som er like enkelt å forstå for alle. Derfor sendte jeg en melding til Sunniva, straks jeg så innlegget, og avtalte en prat med henne onsdag, sier Kydland.

– Utrolig spennende

KrFs tredjekandidat i Farsund, Annbjørg Nystøl Knudsen ble med hjem til 20-åringen. De tre satt og snakket sammen i halvannen time om politikk og valg.

– Det gikk på de helt enkle tingene, som det å forstå hvordan ting fungerer. Det var utrolig spennende å få høre meningene og tankene til Sunniva, og hva hun synes er viktig. Og det som er så flott er at hun tenker på en hel gruppe med mennesker, og ikke bare på seg selv, forklarer Jostein Alvestad Kydland.

Når man leser et slikt innlegg, så stikker det litt i hjertet.

KrFs ordførerkandidat Jostein Alvestad Kydland og Sunniva Langemyr snakket om valg og politikk i halvannen time onsdag. Foto: privat

Trioen fant ut at de skulle spille inn en informasjonsvideo for å forklare på enklest mulig vis hvordan valget foregår. Videoen, på drøye 12 minutter ble publisert på sosiale medier onsdag kveld (du kan se den i vinduet øverst i denne saken).

– Kanskje også noen andre kan få nytte av den, sier KrFs ordførerkandidat.

Kydland legger til:

– Dette er egentlig noe alle oss lokalpolitikere burde ha tenkt på for lenge siden, og gjort i fellesskap. Kanskje det også er andre grupperinger i kommunen vi burde ha tenkt på, for eksempel folk som ikke kan norsk så godt. Burde vi ha fått inn en tolk og hatt en debatt for dem? Innlegget til Sunniva ga i alle fall meg en oppvekker.

– Enklere

Sunniva Langemyr skal i år stemme for første gang i et kommune- og fylkestingsvalg. Hun har tidligere stemt én gang, til stortingsvalget.

– Det var fantastisk at Jostein tok kontakt, og lærte meg litt mer om politikk. Nå er det litt enklere å forstå, forteller hun etter onsdagens møte.

Hun innrømmer at hun på møtet ble såpass mye klokere at hun nå vet hvem hun skal stemme på.

– Men det er jo hemmelig, smiler hun.