Til festpremieren var skuespillere, statister og filmcrew til stede, samt spesielt inviterte gjester.

Heidi Josefine Joreid Nilsen var én av dem, og hun var en sentral statist i filmen.

– Det var en komisk, annerledes film, mener hun.

VANN OVER ILD er en komedie som foregår i en tidløs western-lignende verden, hvor hester er byttet ut med mopeder. Utgangspunktet for historien er et lite tettsted i ødemarken, på sanden på Knaben, hvor livet har gått i stå på grunn av overveldende rikdom. Filmen ble innspilt på Knaben i Kvinesdal sommeren 2016, og flere lokale personer fra hele regionen har medvirket som statister.

– Jeg var veldig spent da jeg kom her og skulle se filmen, for vi hadde ikke fått så mye informasjon på forhånd. Den var annerledes enn hva jeg hadde sett for meg, forteller Nilsen.

Også samboeren hennes, Bjørn Ove Olsen, var medvirkende i filmen. Han fungerte som mopedreparatør og kjørte mopedbussen i filmen. I tillegg har han vært med og laget mange av rekvisittene.

– Jeg syns det var en ganske crazy film, men jeg hadde også forventninger til at den skulle bli ganske sprø, sier Olsen og legger til at han syns det er moro at filmen er innspilt i Kvinesdal.

Bjørn Ove Olsen og Heidi Josefine Joreid Nilsen har begge medvirket i filmen. Foto: Karoline Johannessen Litland

Og snart skal Norge og verden få se Kvinesdal. Filmen har norgespremiere i morgen (fredag, journ. anm.) og i løpet av den neste tiden skal den vises på flere filmfestivaler, blant annet i München.

Etter filmen var det duket for fest. Foto: Karoline Johannessen Litland

ORDFØRER PER SVERRE Kvinlaug håper filmen kan være med og sette Kvinesdal på kartet, både i inn- og utland.

– Blir den vist i andre land også, som det ryktes, så kan det være noen som tenker at «dette her, det var veldig spennende. Det er et sted vi har lyst til å reise til.» Vi håper absolutt filmen kan ha den effekten også, sier Kvinlaug.

Han er spent på mottakelsen filmen får.

– Jeg har forstått at den har fått ganske OK anmeldelser allerede i alle fall, sier ordføreren, som syns det var spesielt moro å se heistårnet på Knaben i filmen.

Filmen «Ild over vann» er innspilt på Knaben i Kvinesdal. Foto: Karoline Johannessen Litland

SØSTRENE BJØRG og Eva Netland hadde en fyldig analyse av filmen de hadde sett.

– Den tar opp storpolitiske temaer, som for eksempel mistenkeliggjøring mellom mennesker og plastikk og forsøpling, sier søstrene, og Bjørg skyter inn:

– Jeg vil si det er surrealistisk realisme.

Søstrene mener det er en film som kommer til å bli bedre og bedre etter hvert.

– Jeg tror at når man får tenkt mer over den og forstår mer, vil den fremstå enda bedre, sier de.

LØRDAG 9. JUNI vises filmen på Knaben, der mange av statistene har tilknytning. Det er for øvrig ikke første gang Knaben er location for filminnspilling. For 60 år siden ble filmen «Salve Sauegjeter» innspilt i gruvebygda.

Kinosjef Jan Schou gleder seg til lørdagens visning i kapellet.

– Forrige gang det var fast kino på Knaben var i 1973. Dette blir en eksklusiv visning, og billettene har vært utsolgt i flere dager allerede, opplyser han.

Schou er ikke selv med i filmen, men syns det er moro å se mange kjente fjes på lerretet. Han røper også at han fikk tilbud om å spille rollen som prest.

– Men det var i en travel periode med ferie og filmfestival i Haugesund, og jeg kunne ikke rekke det. Jeg er ingen skuespillerspire heller, ler Schou.