Norsk Kennel Klubs oversikt over mest populære hunderaser, viser at border collie var den mest registrerte rasen i Lister i fjor.

Border collie er den hunderasen det ble registrert flest av i Lister-kommunene i 2019.

I Kvinesdal ble det registrert flest hunder i Lister i fjor. Foto: Mona Wikøren

Flest i Kvinesdal

Flest hunder i hele Lister ble det registrert i Kvinesdal i fjor - med hele 71 hunder. Bare i 2017 har det blitt registrert flere hunder i denne kommunen siden 2008. Det er rasen cavalier king charles spaniel som topper listen i Kvinesdal. Like etter kommer border collie og alaskan malmute. Drever og dachshund er også populære, etterfulgt av raser som finsk lapphund, jämthund, mittelspitz, norsk elghund, norsk lundehund, labrador, golden retriver og belgisk fårehund.

Det ble registrert 36 hunder i Flekkefjord. Her er dachshund og vorstehund faktisk mer populær enn border collie. I Flekkefjord er det også registrert to drevere og to staffordshire bull terrier. Sistnevnte er en av de tre mest populære rasene på landsbasis.

I Agder er de tre mest populære hunderasene border collie, staffordshire bull terrier og golden retriver. På landsbasis er listen lik, men har byttet ut golden retriver med labrador retriver.

Populær gjeterhund

I Farsund ble det registrert 40 hunder i fjor. Åtte av disse var av rasen border collie. Andre hunder som er populære i Farsund er lanchashire heeler, shetland sheepdog og engelsk setter. Andre raser enn dette er det bare registrert èn av i Farsund i fjor.

43 nye hunder ble registrert i Lyngdal. Border collie er mest populær også her. Men også belgisk fårehund kommer høyt opp på lista. Jämthund er det registrert tre av og av rasene staffordshire bull terrier, alpinsk dachsbracke beagle og drever er det registrert to hunder.

Aldri før har det blitt registrert så få nye hunder i Hægebostad som i fjor. Siden 2008 har det blitt registrert mellom 12 og 26 nye hunder i Hægebostad hvert år. Ingen spesielle raser peker seg ut i fjor, bortsett fra jämthund, som det ble registrert to av i kommunen.

Mange raser er representert i hunderasene som er mest populære i Lister. Den eneste rasen som stikker seg ut er border collie. Hunden på bildet er en labrador retriver. Foto: Chalabala/ Scanstockphoto

– Finne en rase som passer

– Mange av de mest populære hundene i landet er raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt. Hundene på topp 10 listen er alle hunder som passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge, sier administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, Torbjørn Brenna.

Mange av de mest populære hundene i landet er raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt.

Brenna understreker at det er viktig å gjøre rett valg når man skal anskaffe seg en hund.

– Å skaffe seg en hund er en omfattende prosess. Det er helt avgjørende at man tar seg god tid, slik at man er sikker på at det blir vellykket. Først må man være sikker på at man faktisk har mulighet, tid og motivasjon til å ha en hund. Deretter må man finne en rase som passer til det livet man har, sier Brenna.