Media har de seneste dagene hatt en rekke saker om at hunder rundt om i landet er blitt syke med diaré og oppkast - og at flere har dødd av sykdommen.

Fram til søndag var minst 25 hunder registrert døde.

– Veterinærinstituttet har gjort samsvarende funn av blodig tarmbetennelse hos fire hunder som har kommet inn til obduksjon, samt påvist to ulike bakterier fra tre av hundene. Instituttet kan ikke slå fast om disse bakteriene er årsaken til sykdommen, heter det fra Veterinærinstituttet søndag ettermiddag.

Uviss kilde

Det er er uvisst hvor bakteriene kommer fra, og Veterinærinstituttet fortsetter å søke bredt og systematisk for å se om årsaken er knyttet til andre smittestoffer som bakterier, parasitter eller sopp.

Det går blant annet rykter om at spesielle fôrtyper kan spre smitten.

– Fôr er bare en av mange ulike «spor» som følges opp som også vann, sopp, parasitter, bakterier og virus osv, heter det fra instituttet.

– Det eneste vi kan utelukke, er rottegift. Det er heller ikke tegn til annen forgiftning, sier Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstitutt til NRK.

Hun betegnet søndag situasjonen som veldig dramatisk.

– Det er en spesiell situasjon med et så alvorlig sykdomsbilde. Vi ser at tilsynelatende friske hunder blir syke og dør raskt. Det er veldig dramatisk. Det er mange hunder som kan være rammet av dette, men vi må undersøke flere hunder for å se hvordan det er spredt utover, sier hun til statskanalen.

Vi ser at tilsynelatende friske hunder blir syke og dør raskt. Det er veldig dramatisk

Lokale tilfeller

Veterinær Trygve Kydland ved Flekkefjord dyreklinikk opplyser at han og andre dyrleger har opplevd en markant økning i antallet hunder med diaré og oppkast siste måneden.

– Det er flere tilfeller enn normalt, bekrefter han.

Kydland har hatt kontakt med eierne av mange av disse hundene. Syv av dem har hatt behov for behandling hos ham. Én av dem var på klinikken fredag med tilsvarende symptomer. Denne tok han inn på klinikken på et tidsrom da det ikke var andre hunder der, for å hindre eventuell smitte.

– Generelt kan vi si at det har vært en klar forøket frekvens av mage-/tarminfeksjoner på klinikken siste måned. De fleste tilfellene har vært ukompliserte med lette symptomer, og gått over av seg selv. Vi har hatt inne syv hunder med kraftig påkjent almentilstand pr. fredag 6. september med tildels blodig oppkast og diaré. Disse har fått væskebehandling og generell støtteterapi, opplyser Kydland.

Ingen av hundene han har vært i kontakt med har dødd av sykdommen.

De fleste tilfellene har vært ukompliserte med lette symptomer, og gått over av seg selv

Samarbeide med eierne

De siste dagene har veldig mange bekymrede hundeeiere ringt klinikken. Dette fordi mange hunder har diaré og oppkast for tiden, og etter oppslagene i media er eierne redde for å miste hundene sine.

– Det kan være flere grunner enn smittsom mage-/tarmbetennelse til at hunder blir syke og får diaré og kaster opp. Det er viktig å i samarbeid med eieren prøve finne ut hva årsaken kan være, sier Kydland.

Han mener det er stor sannsynlighet for hundene han har vært i kontakt med har hatt samme sykdommen som har rammet hunder rundt om i landet de siste dagene.

– Dette kommer nok til å spre seg enda mer ettersom det antagelig spres via dråpesmitte og folk er rundt på reisefot med hundene sine stadig vekk, legger han til.

Det er stor sannsynlighet for hundene jeg har vært i kontakt med har hatt samme sykdommen som har rammet hunder rundt om i landet de siste dagene

Unngå hysteri

Kydland vil på den ene siden bidra til å avdramatisere saken, samtidig som han påpeker at det er viktig å ta alle sykdomstilfeller seriøst.

– Selv om det er mye mediedekning av denne saken, håper vi at det ikke blir hysteri. Følg med på hunden, og ta som nevnt kontakt med dyrlege hvis du observerer kraftig oppkast og samtidig diaré med markant svekket allmenntilstand. Også ved blodig oppkast og samtidig blodig diaré, påpeker han.

– Diaré og oppkast forekommer av og til. Du kan sammenligne det med omgangssyke hos mennesker. Den kritiske faktoren er allmenntilstanden. Denne må følges med på, vektlegger dyrlegen.

Går som regel bra

Dersom man har en hund hjemme som kaster opp, men ellers virker fin, er Kydlands råd å faste hunden i ett døgn som «hjemmebehandling». Deretter kan man gi hunden skånsom mat som ris og hermetiske fiskeboller.

– Har hunden din lite påkjent almentilstand og diaré eller oppkast uten blod, anbefaler vi at du faster hunden ett døgn. Vann skal selvfølgelig alltid være tilgjengelig, opplyser Trygve Kydland.

– Det går greit med de aller fleste hundene, beroliger han.

Det går greit med de aller fleste hundene