Nesten 100 personer var møtt fram for å minnes de 16 nordmennene som mistet livet da allierte fly bombet molybdengruvene på Knaben for nøyaktig 75 år siden, 3. mars 1943.

Av de fremmøtte var det om lag 25 stykker som hadde mistet en slektning under bombeangrepet. Fire av dem hadde vært til stede da det smalt.

Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug la ned krans på minnestøtten. Med seg hadde han Åseral-ordfører Oddmund Ljosland og Elfrida Netland fra Sirdal, som var til stede på Knaben 3. mars 1943, og som også mistet en slektning under angrepene.

Olav Narvestad fra Kvinesdal er oppkalt etter sin onkel, som ble drept under flyangrepene på Knaben for 75 år siden. Foto: Jan Rob

Molybdenet, som ble utvunnet fra gruvene på Knaben, var ettertraktet av tyskerne under andre verdenskrig. Molybden ble nemlig brukt i stål på panservogner, og det fantes bare en eneste molybdengruve i drift i Europa på denne tiden.

Under krigen tok det ikke lang tid før tyskerne tok kontroll på gruven. For å stanse tyskernes tilgang på det viktige metallet, bombet allierte fly gruvene på Knaben. I løpet av noen få skjebnesvangre minutter 3. mars 1943 bombet ti allierte fly gruvene øverst i Kvinesdal. 16 nordmenn og én tysk gruveingeniør ble drept i angrepene.

Det var denne hendelsen som ble markert på Knaben søndag.

I tillegg til at det ble lagt ned krans ved minnestøtten, holdt Arne Wyller Christensen minnetale. Han er sønn til Aage Christensen, som var direktør ved gruven fra 1948 og fram til 1966. Han minnet om at slike markeringer var viktige, for at man ikke skal glemme slike hendelser og for å unngå at de skjer på nytt. Wyller Christensen las til slutt opp navnene på de 16 nordmennene som ble drept i angrepene.

Arne Wyller Christensen, sønn til tidligere gruvedirektør Aage Christensen var blant dem som holdt minnetale på Knaben søndag. Foto: Jan Rob