– Det er utrolig trist, men Jimmi kan ikke drive dette alene. Vi har utfylt hverandre på jobb, vært sparringspartnere og gjøglet med gjestene. Men med min helse, og når vi velger å gå fra hverandre, så har vi tatt denne beslutningen sammen, sier Bent Sandvand.

– Dette er en sorg, som vi kjenner skikkelig på i dag. Vi støtter hverandre, vi er gode venner - men nå skiller vi lag. Og da har vi også bestemt oss for å selge Tidemands Cafe, sier Jimmi Neiiendam.

Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Dette er en sorg, som vi kjenner skikkelig på i dag.

Humor

Våren 2019 åpnet Tidemands Cafe i Mandal sentrum, i lokalene som har huset både Drømmeplassen og La Strada.

Bak konseptet Tidemands Cafe stod ekteparet Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand. De to hadde nylig solgt populære Paulsens Hotel og Cafè i Lyngdal, og drevet Cafè Verftet i Ny Hellesund en lang sommer. Det fargerike ekteparet var kjent for sin humor, tilstedeværelse og ikke minst promotering med flosshatt og sine dresser.

Da de startet opp var de klare for nye eventyr i Mandal.

Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand fra tidligere tider. Foto: Privat

I februar 2019 skrev Lindesnes avis: «Og de erfarne restaurantdriverne lover å ta med seg den samme «galskapen» de er kjent for til Mandal».

– Vi liker å kjøre litt galskap, og det er viktig for oss at folk blir møtt med et smil og går ut med et smil – og derfor er det viktigste hos våre ansatte at smilet er på plass, understreker Neiiendam.

På Tidemands Cafe skal gammelt møte nytt, og det skal ikke gå upåaktet hen at de har fått navnet sitt fra en av byens store kunstnere.», skrev Lindesnes.

Slått ned

Men som Lindesnes skrev om i januar ble Bent Sandvand ble slått ned på jobb i helsevesenet høsten 2018.

Han har hatt store helsemessige plager etter dette, og ektemannen Jimmi Neiiendam har stort sett drevet Tidemands alene.

– Vi har alltid utfylt hverandre med humor og gjøgling, sier Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Nå ser de etter noen som vil kjøpe Tidemands, og de har allerede vært i kontakt med noen som de mener kan være de rette.

Den som velger å overta Tidemands må gå inn med hele seg.

Bent Sandvand (foran) og Jimmi Neiiendam i kjent stil når de promoterer sine bedrifter. Foto: Privat

– Vi har tenkt på om vi skulle ansette en daglig leder, men har slått fra oss tanken. Den som velger å overta Tidemands må gå inn med hele seg. Det kan ikke være noe halvhjertet. Nå ønsker vi å selge hele Tidemands-konseptet, med inventar, møbler og stil. De som skal overta må gå inn med sjel og humør. Det må være personer som liker å showe og tøyse - og få folk til å le. Dersom folk slapper av, så tør de også å si fra hvis de er misfornøyde. Dette er et sted for alle. Selv om det ser «stivt» ut, så er det ikke det. Det er stilig, men slitt, sier Jimmi Neiiendam.

– På Tidemands er det stilig, men slitt - akkurat som oss, sier Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

De to satser på å drive fram til over sommeren, og håper nye eiere er på plass til da.

– Vi tror jo vi har truffet noe i Mandal. Vi gikk i pluss til nyttår, og fram til nå i år har vi gått i pluss. At vi velger å gi oss nå har heller ingenting med korona å gjøre. Vi har ikke fått et øre i støtte, men vi klarer oss likevel. Men vår personlige situasjonen sier at dette ikke går lenger, sier Bent Sandvand.

Jeg ble både overrasket og lei meg.

Huseier lei seg

– Jeg ble både overrasket og lei meg, sier eier av bygget, Erik Tønnesen i Tønnesen Gruppen, som fikk vite nyheten tirsdag ettermiddag.

– For det første er det trist at noen går fra hverandre, men for det andre synes jeg dette er trist for byen. Bent og Jimmi har vært utrolig flinke, og de kunne tilby akkurat det jeg var på jakt etter til disse lokalene. Et annerledes konsept, med annerledes innredning og med personlig touch. De har gitt av seg selv. Tidemands Cafe har blitt et trivelig treffsted, og de har skapt noe spesielt. Jeg håper de finner noen som kan føre dette videre, og jeg håper noen i Mandal ønsker å overta et suksessfullt konsept. Jeg har vært veldig fornøyd med dem, og dette har vært bra for hele byen, sier Tønnessen.

Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam selger Tidemands, og håper noen vil drive stedet videre med humor og sjel. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Jimmi Neiiendam ønsker å flytte til en større by, mens Bent Sandvand tror han blir boende på Feda, der ekteparet nå eier et hus sammen.

Inntil videre blir de i Mandal sammen en stund.

– Så rart det enn høres ut, så trenger vi hverandre nå. Dette er trist, og vi gråter i hverandres armer. Vår nærmeste familie er også i sorg, de har jo vært med oss på denne fantastiske reisen, sier eierne av Tidemands Cafe, Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam.