Da stenges dagens E39 mellom Handeland i Lyngdal og Fedaheitunnelen i Kvinesdal i fire måneder.

Bakgrunnen for dette, er at Fedaheitunnelen, Teistedalstunnelen og Vatlandstunnelen skal oppgraderes til sikkerhetsnivået EU innførte allerede i 2004.

Dette betyr at bilistene som skal reise mellom Lyngdal og Flekkefjord må beregne minimum 20 minutters ekstra reisetid.

Ved Handeland er skiltene som viser omkjøringsveien på E39 satt opp. Mandag morgen vil plastfolien bli fjernet og trafikken ledet over den gamle europaveien over Kvinesheia. Foto: Torrey Enoksen

Over gamle E39

Lørdag var skiltene som viser omkjøringen på E39 ved Handeland satt opp, men tildekket av plast. Tidlig mandag morgen vil beskyttelsen bli fjernet og kjøretøyene ledet inn på fylkesvei 461 til Liknes og videre på 465 fra Liknes til Fedaheitunnelen.

Trafikantene fra Farsund som benytter fylkesvei 465 vil bli ledet inn på fylkesvei 551. Denne strekningen er ikke egnet for tungtrafikk. Statens vegvesen og Allfarveg som drifter E39-strekningen, opplyser at det kan bli manuell dirigering av trafikken i Fedaheitunnelen mellom klokken 21 og 06.00.

Kan bli ny runde neste år

I Kvinesdal er det i forkant av omkjøringen gjort en rekke tiltak, ikke minst på Øyesletta. Der er det laget fotgjengeroverganger og farten er nedsatt til 50 kilometer i timen.

I lyskrysset hvor dagens fylkesvei 465 mot Liknes og gamle E39 møtes, kan det oppstå lengre køer.

Dersom oppgraderingene av tunnelene ikke er blitt fullført innen 15. desember i år, vil arbeidet starte opp igjen 1. mars neste år. Oppgraderingen av E39 til ny europeisk sikkerhetsstandard skal være gjennomført innen 15. juni neste år.