Saken handler om Rune Kroslid og kona Stine Nilsen-Kroslid , som forteller om torsdagen i slutten av september i fjor da han fikk livet snudd på hodet da han bare skulle ned å fôre storfeene han hadde gående på høstbeite ikke langt fra Ellestranda på Lista.

Han kjørte traktoren inn på beitet og hadde allerede lagt en rundballe i fôrkorga. Det var da han skulle legge inn balle nummer to at ulykken inntraff. Han fikk da traktoren over seg, noe som førte til punkterte lunger og en helt ødelagt brystkasse.

Traktoren sto i nedoverbakke, med rundballen på lesseapparatet. Da Rune hoppet ut av traktoren for å kutte av plastikken på ballen, hadde han parkert traktoren i gir.

– Det var et helt vanlig rutineopplegg. Jeg husker at jeg hoppet ut av traktoren. Deretter husker jeg bare stykkevis hva som skjedde.  Fra å ha vært i livsfare med punkterte lunger og en helt ødelagt brystkasse, kan jeg kan trygt si at jeg har hatt englevakt, sier Rune Kroslid i saken.

Hele saken kan du lese her.

Juryens begrunnelse

Den hederlige omtalen ble delt ut under journalist-konferansen Hustri, som lørdag ble arrangert av Norsk Journalistlag Agder på Caledonien hotell i Kristiansand. Nilsens sak var en av over 110 innsendte bidrag til Sørlandets pressepris 2023 fordelt på kategoriene «årets digitale presentasjon», «årets foto», «årets lokalsak», «årets feature og «årets sak».

I juryens begrunnelse skriver de følgende:

«Hederlig omtale 2 – Årets lokalsak

En dramatisk hendelse fortalt med åpenhet og en god penn. Et nært menneskemøte om en hendelse utenom det vanlige. Når en får den sjeldne muligheten å møte mennesker som har opplevd sitt livs mest dramatiske øyeblikk, kreves det en stødig formidler for å gjøre seg verdig å fortelle den. I denne saken har journalisten møtt saken med respekt og verdighet, og gir leseren en engasjerende og god opplevelse.

Hederlig omtale går til Englevakt fra Lister 24.

Journalist: Cecilie Nilsen»

Saken ble også trykket i Listers julemagasin, og jury-medlem Roy Emanuelsen trekker også frem tidspunktet for publisering av saken som ideell, tett opp mot jul.

Juryen for øvrig bestod av Ingrid Ciakudia-Moxnes fra NRK Stor-Oslo, Lillian Holden, redaktør Hallingdølen, Simen Solum Waagsether fra Budstikka, Camilla Nordahl Bang fra Seil Arkitekter og Finn E. Våga fra Stavanger Aftenblad.

Cecilie Nilsen med blomst og diplom etter utdelingen. Foto: Åse Astri Bakka

– En sterk historie

Å få hederlig omtale synes Nilsen var veldig hyggelig og stas.

– Det er en sterk historie, som jeg er takknemlig for å ha fått lov til å formidle. Tusen takk til Rune og Stine Kroslid, som valgte å dele historien!, sier Nilsen.

Ansvarlig redaktør i mediehuset Lister, Svein Morten Havaas, synes hederen er velfortjent.

— Gratulerer til Cecilie med en vel fortjent hederlig omtale og diplom. Etter min mening var dette en sak som hadde fortjent å vinne prisen. Dette er nok et eksempel på at vår redaksjon lager journalistikk av beste merke - som blir lagt merke til av andre. Heder som dette gir inspirasjon til å stå på videre, sier Havaas.

Han benytter anledningen til å takke intervjuobjektene Rune og Stine Nilsen-Kroslid for at de stilte opp.

— Vi er avhengige av at kilder som dem er villig til å fortelle for å kunne lage sterke og gode saker som denne. Så takk til dem - og alle andre som gjennom året er villige til å fortelle sine historier til og gjennom våre reportere.