Det opplyser Per Magne Hindersland i drifts- og vedlikeholdsavdelingen til Statens vegvesen i Agder vest.

Han opplyser at vegvesenet er kjent med at det er gått et ras på Feda, nærmere bestemt mellom Feda skole og Refsti.

Raset satt tydelige spor i terrenget. Foto: Torbjørn Ravndal

Det er Torbjørn Ravndal, som bor på Feda, som har tipset avisen om raset og tatt bilder fra stedet.

Han forteller at han i vinter hørte noen prate om at en steinblokk hadde rast ut i nevnte område. Han tenkte ikke mer over det, før han ved en tilfeldighet la merke til en stein som ikke hadde vært der før. Og ved nærmere øyesyn så han at det hadde gått er ras her.

– Det et heftig ras som har gått. Steinblokken har stoppet like før sykkelstien/veien mellom Feda skole og Refsti på Feda. Det er jo bare flaks at den har stoppet der og ikke rast helt ned på veien, mener han.

Ravndal opplyser at hovedblokken, som han anslår må veie flere titalls tonn, har løsnet noen titalls meter fra munningen av Fedahei-tunnelen.

– Er det mer som ligger løst oppe i heia? undrer Ravndal.

Dét kan Hindersland i vegvesenet bekrefte at det er.

Det er liten risiko for at mindre steiner/blokker vil komme helt ned til veien.

Hindersland bekrefter at vegvesenet kjenner til raset, som trolig skjedde i januar.

– Denne perioden var preget av mye nedbør og frostgrader. Dette er to drivende faktorer, og trolig årsaken til at raset ble utløst, informerer han.

Den store steinblokken stanset før den havnet på gang- og sykkelstien mellom Feda skole og Refsti på Feda. Foto: Torbjørn Ravndal

– Er det fare for flere ras?

– Det har vært en geolog med drone som har befart område noen få dager etter at raset skjedde. Hans konklusjon var da at det ikke ligger noen blokker av samme størrelse igjen i rasområde, men at området ser ustabilt ut og det ligger flere mindre steiner/blokker som trolig vil komme ned over tid. Han vil ta en grundigere vurdering senere i sommer, opplyser Hindersland.

Foto: Torbjørn Ravndal

Han forteller at vegvesenet ikke kommer til å gjøre tiltak i området foreløpig.

– Siden området ligger langt fra fylkesveien, og at det er skilt med en forsenkning i skråningen, er vurderingen at det er liten risiko for at mindre steiner/blokker vil komme helt ned til veien.

Steinblokken stanset før den nådde gang- og sykkelveien. Ifølge vegvesenet er det liten fare for at andre steiner heller når ned til veien dersom de raser ut. Foto: Torbjørn Ravndal
Nedbør og frost er antagelig årsaken til at steinblokken har rast ut, ifølge vegvesenet. Foto: Torbjørn Ravndal