31. juli omkom en fem år gammel gutt og hans far i en drukningsulykke i Presthølen. Igjen sitter ei enke og hennes to andre barn uten en sønn og ektemann. Disse vil Gabrielsen nå hjelpe.

– Jeg jobber i Lyngdal, og har tenkt mye på traumene som familien som er igjen. Jeg vet denne innsamlingsaksjonen kommer kort tid etter Spleis-aksjonen som ble satt i gang i forbindelse med bortgangen til Torjus Seland, noe som jeg støtter og roser. Familien det her er snakk om er en fortvilet mor som ikke hadde råd til en gravstein, fordi den ikke blir dekket. Hun har mistet familiens hovedforsørger. Derfor har jeg på eget initiativ satt i gang denne aksjonen, sier Mona Gabrielsen til Lister24.

Familien det her er snakk om er en fortvilet mor som ikke hadde råd til en gravstein, fordi den ikke blir dekket.

Mona Gabrielsen

Vitne til ulykken

Det var ved 16.30-tiden mandag 31. august at politiets operasjonssentral fikk melding via AMK om en da mulig drukningsulykke i Lygna ved den populære badeplassen i Presthølen.

En fem år gammel gutt var sammen med familien sin, da han gikk ut i vannet ved den populære badeplassen. Noen få meter fra land forsvant han undervannmassene. Dette oppdaget både den 42 år gamle faren og hans kona. Mannen løp ut elven for å forsøke redde sønnen.

Personer bosatt på andre siden av elva oppdaget hva som var i ferd med å skje, da de hørte skrikene fra kvinnen som sto på land etter at både mannen og gutten hadde forsvunnet under vannoverflaten.

Drukningsulykken skjedde i Presthølen i Lyngdal 31. juli i år. Foto: Torrey Enoksen

Mannskaper fra politi, brannvesen og ambulanse, samt frivillige, strømmet til for å bistå i leteaksjonen.

Rundt 45 minutter etter at AMK mottok meldingen om ulykken, ble de funnet. Livreddende førstehjelp ble iverksatt på stedet. Mannen ble noe senere erklært død på stedet, mens sønnen ble fraktet med helikopter til Haukeland sykehus i Bergen hvor han ble erklært død dagen etter ulykken.

– Hun, familien og andre var vitne til det som skjedde. De kjenner ikke så mange her i Lyngdal, og trenger støtte, mener Gabrielsen.

Opprettet på vegne av familien

Daværende varaordfører Jon-Are Åmland opplyste gjennom en pressemelding samme kvelden som ulykken hadde skjedd, at kommunens kriseteam ville bistå familien med å håndtere situasjonen og tilby dem støtte og omsorg for dem var rammet av ulykken.

Gabrielsen forteller Lister24 at hun ikke kjenner familien som ble rammet av drukningsulykken, men at hun via bekjente har fått opplyst at den økonomiske situasjonen for familien etter tapet av faren er tøff.

Ved 11.15-tiden fredag var det kommet inn over 230.000 kroner til aksjonen. I tillegg er hun blitt kontaktet av et begravelsesbyrå som ønsker å gi minnesteinen som kan reises på graven etter de to som druknet i Lygna den siste dagen i juli i år.

– Jeg er overveldet over oppslutningen om denne aksjonen. Jeg har fått opplyst via mine kontakter at hun ville ikke be om penger, men jeg mener at hun og familien som er igjen trenger all den støtte den kan få, mener Mona Gabrielsen.