Det er omlag åtte år siden Dalane Kraft AS søkte om konsesjon for å bygge Dvergfossen kraftverk i Dvergfossen i Litlåna i Kvinesdal. Olje- og energidepartementet (OED) gav konsesjon ved kongelig resolusjoni mars 2013.

Nå ønsker Dalane Kraft AS å endre prosjektet - av økonomiske grunner.

«Med de planlagte tiltakene vil kostnadene bli redusert fra 160 millioner kroner til 138 millioner kroner og utbyggingskostnaden i kr/kwh går fra 5,0 kr/kwh til 4,4 kr/kwh.», het det i sakspapirene da forvaltningsutvalget i Kvinesdal behandlet saken i vår.

– Lite utslag i produksjon

– NVE mener endringen i installert effekt relativt sett har lite utslag i produksjon. NVE mener fordelene ved planendringen, med redusert utbyggingskostnad og mer vann i elva, er større enn ulempene for allmenne og private interesser slik at kravet i vannressursloven § 25 er oppfylt. NVE anbefaler at planendringssøknaden for Dvergfossen kraftverk, i medhold av vannressursloven § 8, godkjennes i tråd med Dalane Krafts søknad, skriver direktør Rune Flatby og seksjonssjef Øystein Grundt i sin innstilling til Olje- og energidepartementet.

NVE mener fordelene ved planendringen, med redusert utbyggingskostnad og mer vann i elva, er større enn ulempene for allmenne og private interesser

Ikke i fjellet

Bakgrunnen for saken er at Dalane Kraft AS ønsker å redusere installert effekt fra 11,1 MW til 9,4 MW. Dermed reduseres slukeevnen fra 25,5 kubikkmeter til 23,3 kubikkmeter og energiproduksjonen reduseres med cirka tre prosent i året.

Inntaks- og utløpsnivå blir uendret, og anlegget berører i hovedsak samme elvestrekning som i gjeldende konsesjon.

I tillegg søker de om å flytte kraftstasjonen noe lenger ned og ikke bygge den inn i fjellet, men la den være delvis synlig.

Kvinesdal kommune uttalte i april i år at de mener at endringene det nå er søkt om kan gjennomføres så sant Dalane Kraft gjør støyberegninger og setter i verk avbøtende tiltak hvis støyen viser seg å bli for stor.

Heller ikke Fylkesmannen hadde merknader til planendringene. De understreker imidlertid viktigheten av å gjøre tilpasninger for ålens opp- og nedvandring ved bygging av kraftverket.