– Pumpestasjonene som står rundt i Farsund kommune i dag er drevet på akkurat samme måte som i resten av Skandinavia og Europa. Vi håper derfor at den nye pumpestasjonen som er under utvikling vil kunne bli en eksportvare og på sikt erstatte dagens pumpestasjoner.

Ordene tilhører Hans Kristian Larsen. I 2014 fikk Larsen, som til vanlig arbeider som oppsynsmann for teknisk drift i Farsund kommune, en ide om å lage en ny pumpestasjon, en stasjon som vil gjøre det mulig at operatører ikke kommer i kontakt med væske og farlige gasser i kloakksystemet.

– I 2015 fikk jeg patenten på plass, og da tok jeg kontakt med Arne (Marthinsen, journ.anm.) og Einar Øgrey AS for å høre om de kunne tenke seg være med på laget. Jeg som privatperson har ikke ressurser til å utvikle dette alene, sier Larsen.

Arne Marthinsen og Hans Kristian Larsen i Pumpemodul AS håper å starte salget senere i år.

– God forretningside

– Vi ønsket å gå med på dette fordi vi tror på sikt at det kan føre til flere arbeidsplasser. I tillegg må disse modulene lages et sted og det fører til mer arbeid på vårt verksted, sier administrerende direktør på Einar Øgrey, Arne Marthinsen.

– Det er en forretningsidé vi har stor tro på, fortsetter han.

Den nye pumpestasjonen beskrives som «det mest miljøvennlige kloakk- og spillvannsystemet noensinne». Den største forskjellen for folk flest er kanskje at den ikke vil være synlig og kan plasseres hvor som helst.

– I stedet for de små byggene som er plassert rundt forbi som operatørene må inn i, kan den nye pumpemodulen heves opp til bakkenivå og operatøren kan foreta vedlikeholdsarbeid der. På den måten har ikke arbeideren kontakt med væske og farlige gasser og anlegget blir luktfritt. Anlegget kan også overvåkes til en hver tid ved hjelp av blant annet en app, sier Marthinsen.

Den nye pumpemodulen kan heves opp til bakkenivå og operatøren kan foreta vedlikeholdsarbeidet der. Foto: Privat

Testet ut på Lista

Pumpemodul AS, som selskapet heter, har testet ut en prototype på Lista. Nå jobbes det med å videreutvikle denne.

– På Lista lå den i et halvt år og pumpet uten at vi var nødt til å foreta vedlikehold på den, sier Marthinsen.

– Det er noe helt annet enn i dagens pumpestasjoner som krever besøk nesten ukentlig for større og mindre operasjoner, legger Larsen til.

Nettopp dette mener Marthinsen og Larsen er en stor fordel for kommuner som velger å investere i deres produkt.

– Selve installasjonen koster mer enn dagens løsning, men vi tror at det er mulig å spare inn på 10–20 år gjennom lavere driftskostnader og mindre behov for vedlikehold, sier Øgrey-direktøren.

Under lokket ligger en pumpestasjon. Foto: Privat

– Veldig moro

Går alt etter planen kan Pumpemodul AS starte salget allerede i år.

– Markedet er enormt. Får vi to prosent av markedet i verden.... smiler Larsen.

– Da har vi nok arbeid i MANGE år, svarer Marthinsen.

Det er ikke bare personene bak Pumpemodul AS som har troen på prosjektet. Både Innovasjon Norge og Listerfondet har valgt å gå inn med penger for videre utvikling.

– Det er veldig moro det som skjer nå, mener Larsen.