Leserinnlegg

Vi tror at vi har funnet den rette forklaringa på «blåskjellmysteriet», og vi håper på en dialog med Havforskningsinstituttet angående våre observasjoner. Våre observasjoner er også sendt til UiB og til Norsk Polarinstitutt. Vi tror dessverre plastforurensing er årsaken til blåskjelldøden, og at det er på larvestadiet katastrofen skjer. Vi tror blåskjellarver fester seg til mikroplast og blir med mikroplasten som ettet hvert synker mot bunnen, og siden det bare er i det øverste vannlaget larvene finner næring, vil de dø grunnet mangel på næringsstoffer. Vi håper på at Havforskningsinstituttet vil forske på denne årsakssammenhengen. Ingenting er jo sikkert før man kan legge bevisene på bordet, men vi har stor tro på at dette er forklaringen. Uansett er det en ny hypotese som enten bør avskrives eller undersøkes. Vår intensjon er å bidra med observasjoner til de vitenskaplige miljøene. Dersom det er uinteressante opplysninger, er det ikke verre enn at rapporten vår kan resirkuleres til nytt papir.

Vi regner med å få et svar fra Havforskningsinstituttet, men foreløpig har vi kun Tore Strohmeiers kommentarer til Lister24 å forholde oss til. Til Lister24 uttaler han at han til nå bare har skumlest rapporten, men tror at vi tar feil. Selv tror han at forklaringen ligger i temperaturendringer, og at blåskjellene ikke forsvinner, men flytter seg nordover, og nevner at det er funnet blåskjell på Svalbard. Dette er kunnskap vi også har, men det er jo ingen logikk i at mytilus edulis (nordlig art) som vi finner helt syd til Frankrike, der den møter sin middelhavsslektning, mytilus galloprovinciales, skal forsvinne fra våre breddegrader fordi den ekspanderer mot nord.

Temperaturendring kan iallefall ikke forklare at Fedafjorden er tom for skjell i fjæra og at vi har nesten en million skjell på vårt anlegg i en avstand av 150 m fra fjæra. Strohmeier kan ikke forklare dette fenomenet med temperaturendringer. Vi håper han kommer til en annen konklusjon når han får lest rapporten vår nøye.

Vi håper han kommer til en annen konklusjon når han får lest rapporten vår nøye.

Som du ser av rapporten vår, så tror vi ikke at hypotesene til Strohmeier og Mortensen har så mye for seg i forhold til det vi observerer i Fedafjorden, og vi tror ikke forskning på disse hypotesene vil gi noe svar på «blåskjellmysteriet».

Med vennlig hilsen

Steven Treland,

Listerskjell AS