Sammen med kona har han akkurat overtatt et hus i Kvinesdal. Det byr på et større oppussingsprosjekt. Det er dermed mye nytt i sikte for Nedland. Han begynner snart i sin todelte stilling som SLT-koordinator og ungdomslos.

SLT-koordinator står for Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. Mye av arbeidet vil derav gå på det forebyggende innen rus og kriminalitet. Det innebærer også tett samarbeid med politiet.

Ungdomslos er et tilbud for ungdom og unge, der ungdomslosen fungerer som ungdommens støttespiller, motivator og veileder. I denne rollen vil Nedland være et bindeledd som hjelper ungdommen.

– Slik systemet har blitt i dag må man nesten være ekspert for å finne frem i jungelen av tiltak og hjelpemidler, hvem man skal snakke med og hvor man kan få hjelp. Går man opp på Nav er det ikke alltid de rette folkene på jobb, og så gir de unge opp. De faller midt imellom, forklarer han.

DET ER DA NEDLAND kan steppe inn, blant annet ved å informere om hvilke muligheter som foreligger, formidle kontakt med de rette personene, innhente svar og informasjon med videre.

Om jeg så må hente dem hjemme så gjør jeg det, for det gjelder om å komme seg i gang. Det er veldig mange som har gitt opp og faller inn i sirkelen med at det er så bedagelig.

André Nedland har takket ja til den todelte stillingen som SLT-koordinator i Kvinesdal og ungdomslos i Kvinesdal og Flekkefjord. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Videre følger jeg dem tett opp. Om jeg så må hente dem hjemme så gjør jeg det, for det gjelder om å komme seg i gang. Det er veldig mange som har gitt opp og faller inn i sirkelen med at det er så bedagelig. Men når de da begynner å komme på jobb, har de ikke lyst til å slutte.

– Er denne problematikken aktuell her i Kvinesdal også?

– Ja, det ser vi. En av grunnene er at det ikke er så mange utdanningsmuligheter her i Kvinesdal. Man har kokkelinjen på den videregående skolen og mekanisk i Flekkefjord, og det er mange som ikke faller inn der.

Og nettopp denne begrensningen på utdanningsmuligheter lokalt, fører til at flere følger etter sine kompiser og tar utdanningen de velger.

Jeg begynte på mekanisk, for jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle jobbe med, så da tok jeg mekanisk fordi alle andre gjorde det.

– Jeg gjorde også det. Jeg begynte på mekanisk, for jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle jobbe med. Jeg tok mekanisk fordi alle andre gjorde det. Etter det tok jeg elektromekanisk - og visste fremdeles ikke hva jeg skulle bli. Og så begynte jeg på musikk, dans og drama, og gikk tre år på musikklinja i Kristiansand. Det er veldig lett å falle inn i fellen hvor man følger etter andre. Og når de da får seg jobb og du enda ikke er interessert i å arbeide med det, så faller du ut.

André Nedland oppfatter rusmiljøet i Kvinesdal som ganske skjult. Han tror derfor at mange hadde blitt ganske overrasket dersom de hadde visst omfanget. Foto: Malene Sørensen Lundberg

DERFOR ER NETTOPP veiledningsbiten så viktig, påpeker Nedland.

– Nettopp dette med å falle ut er vel noe man kan knytte opp til rusmiljøet også?

– Ja, det er derfor de slo sammen disse stillingene. Ungdomslos er jo stort sett ungdom som er i ferd med å falle ut eller har falt ut, og som ikke nødvendigvis har sammenheng med rus eller kriminalitet. Men det henger ofte sammen. Man merker at de som ikke har noe å gjøre henger sammen, kjeder seg og finner på litt kødd, sier Nedland og tilføyer:

Det som er skummelt er at når de kjeder seg og vil ruse seg, er det enklere og billigere å få tak i hasj enn øl. Det koster en hundrelapp og så har du en hel kveld med rus, og du har ikke hangover.

– Jeg jobbet tidligere på Skåland på Bufetat, med ungdom, rus og atferd. Og det som er skummelt, er at når de kjeder seg og vil ruse seg, er det enklere og billigere å få tak i hasj enn øl. Det koster en hundrelapp og så har du en hel kveld med rus, og du har ikke hangover.

– Hvilken oppfatning har du av rusmiljøet her i Kvinesdal?

– Jeg føler det er nokså skjult. Det er ikke mange synlige, slik som man kan se i storbyene hvor de henger i parkene og sover på benkene. Jeg tror folk hadde blitt overrasket om de visste hvor mye rus det egentlig er blant ungdom. Det er mange ungdom som ruser seg som går på skole og jobb, men ikke i så stor grad at det går merkbart utover det daglige.

– Det er «kontrollert» bruk?

– Ja. Jeg ble overrasket over hvor mange som bruker, i hvert fall som jeg får tilbakemelding på. Det er et ganske liberalt forhold til det.

JOBBEN SOM SLT-koordinator og ungdomslos innebærer naturlig nok mange sosiale relasjoner og oppbygging av nettverk.

– Utfordringen blir å komme inn i miljøet, sier Nedland.

Han opplever at rusbrukerne blant ungdom gjerne har et mer lukket samfunn. Men bruker man tid på dem individuelt, fungerer det som regel.

Ettersom det ikke er lenge siden jobbtilbudet kom til Nedland, er det fremdeles en god del ting han ønsker å sette seg godt inn i. Blant annet ser han for seg å se nærmere på hva som er viktigst i Kvinesdal.