– Kvinesdal kommune mener forslaget fra regjeringen må forkastes i sin nåværende form og at det må nedsettes et lovutvalg og at dette er representert med parter som berøres av forslaget.

Det skriver kommunen i sitt innspill til statsbudsjettet.

Mister inntekter

Regjeringen foreslår i fremlagte statsbudsjett å fjerne eiendomsskatt på verk og bruk ved at produksjonsutstyr og -installasjoner unntas - slik at bare bygning og tomt beskattes.

– Dette er inntekter kommunene i dag benytter til nødvendige tjenester til sine innbyggere, og som de nå mister og ikke får kompensert, påpeker kommunen.

Eiendomsskatt på verk og bruk har eksistert i over 100 år, og omfatter industrianlegg, prosessanlegg, energianlegg og infrastrukturanlegg.

– En opphevelse av disse reglene vil kunne føre til dramatisk provenytap for mange kommuner, lyder det videre, med en rekke argumenter som kan leses i faktaboksen under.

Kvinesdal kommune minner også om at eiendomsskatten kommer til fradrag i grunnlaget for den statlige selskapsskatten.

– Dette innebærer at dersom eiendomsskatten til kommunene reduseres, vil staten få økte skatteinntekter på bekostning av kommunene. Kvinesdal kommune kan ikke akseptere denne flytting av inntekter fra kommunene til stat, eller fra distrikt til sentrale strøk.

Derimot er kommunen av den klare mening at deler av verdien, skal bli igjen der verdien skapes.

Dramatiske konsekvenser

– I tillegg foreslår regjeringen å avskjære kommunenes rett til å skrive ut eiendomsskatt på produksjonslinjer eid av kraftselskapet og i stedet utvide fradragsretten i kraftanleggets formuesverdi med disse linjene. Summen av disse forslagene, sammen med forslaget om å fjerne eiendomsskatt på «verk og bruk» vil få dramatiske konsekvenser for kommunene

Kommunene vil sitte igjen med store inngrep i naturen, men få del i stadig mindre av verdiskaping som skjer ved bruk av naturressursen som hentes i kommunene, poengteres det.

Avslutningsvis krever Kvinesdal kommune at kommunene skal kunne skrive ut eiendomsskatt på kraftledninger og tilhørende nettanlegg, som tidligere. Det samme gjelder produksjonslinjer, som før.

Videre krever kommunen også at kapitaliseringsrenta reduseres, og dermed blir i tråd med tidligere forskrift, slik at renta ikke er politisk satt. Samt at kommunene helt åpenbart skal ha innsyns- og klagerett i det grunnlaget som gir kommunene eiendomsskatt.