Dersom vi skal kutte utslipp og skape nye, grønne jobber så trenger verden mer fornybar energi. Agder bør gripe muligheten og bidra til dette. Det er både lønnsomt, verdiskapende og bærekraftig!

I et innlegg i Lister 24 8. mai oppfordrer Steinar Bjørnstøl i Lyngdal Venstre kommunene til å sette skapet på plass i Å Energi. Bakgrunnen er at det fra noen av eierne – altså kommunene – er tatt initiativ til en ny diskusjon om selskapet skal stå fast ved strategien om at man ikke skal involvere seg i vindkraft på land. I den grad «skapet» er i bevegelse, så er det altså kommunene selv, ikke konsernet, som har begynt å rikke på det.

Økt produksjon av fornybar energi vil bidra til konkurransedyktige strømpriser, betydelige utslippskutt og gi muligheter for å utvikle ny, grønn industri. Agder har rike tradisjoner for å forvalte naturressursene på en måte som både skaper arbeidsplasser og velferd, samtidig som vi har vært opptatt av å ta vare på natur og miljø. Helt siden Sam Eydes tid har dette tjent vår region godt.

Vi står nå i en situasjon der vi kan oppleve nasjonalt kraftunderskudd i løpet av noen få år. Det betyr altså at vi vil forbruke mer fornybar energi enn vi selv klarer å produsere. Det bør vi gjøre noe med. Så raskt som mulig. Modernisering av eksisterende vannkraftverk og omfattende ENØK-tiltak kan være relevante tiltak. Men skal vi kutte utslipp og redusere bruken av fossil energi, er det ingen realistisk vei videre uten å produsere ny, grønn kraft.

Havvind og solenergi er helt sikkert en del av den fremtidige energiproduksjonen. Men den raskeste og billigste produksjonen av ny fornybar energi vil i overskuelig fremtid være landbasert vind. Dette er dessuten kjent teknologi som kan bygges ut raskt.

I de kommunene hvor man åpner for slik utbygging, vil man få en ny viktig inntektskilde som kan bidra til å kutte kommunale avgifter og bygge og drifte barnehager, skoler og sykehjem. De kommunene som ikke ønsker å være en del av dette grønne skiftet, vil altså tape både inntekter og muligheter. Den typen prioriteringer vil til syvende og sist velgerne felle sin dom over.

Det er mange selskaper som ser potensialet i å produsere grønn energi, også i vår region, fordi det er lønnsomt. Da fremstår det som veldig merkelig om Å Energi, et selskap der kommunene selv er en strategisk eier, skulle avstå fra å produsere energien verden – og Agder – trenger. Derfor er det gledelig at det nå er bevegelse blant kommune-eierne i Å Energi for å vurdere disse spørsmålene på nytt.

Dette er jo ikke et resultat av sammenslåingen av Agder Energi og Glitre, slik Bjørnstøl påstår. Det er et resultat av at vi trenger mer fornybar energi raskt – eller som Energikommisjonen formulerte det: «Mer av alt – raskere». Vårt håp er at et flertall av kommunene forstår den strategiske betydningen av det valget de nå står foran. Da bør også Å Energi få beskjed fra sine eiere om at konsernet må være en aktiv aktør i denne delen av den grønne, fornybare verdiskapingen!

Trond Madsen,

seniorrådgiver

NHO Agder