Karl Birger - eller bare KB som han ble kalt av oss kolleger, og alle andre om kjente ham godt - sovnet stille inn i sitt hjem drøyt halvannet år etter at han fikk rede på at han hadde kreft. Han ble bare 66 år gammel.

Våre tanker og varmeste kondolanser går til hans nærmeste: Hans kjære kone, Champi, som han ble gift med i 2001, hans datter Atima og bror Alex.

Det er få som er så knyttet til arbeidsplassen sin som KB var. For ham var Farsunds Avis - senere mediehuset Lister - en særdeles stor og viktig del av livet. Han levde og åndet for avisen og innholdet i den. Både når han selv var på jobb, men også når han hadde fri - og etter hvert også etter at han ble pensjonist.

Han uttrykte sitt forhold til bedriften ganske presist selv da han i et Javel-intervju i egen avis i 2018 ble spurt om hva som var drømmejobben hans:

– Drømmejobben har jeg hatt i snart 40 år; som sportssjef og vaktsjef i Farsunds Avis/ Lister.

At det var sant, var ingen som har jobbet sammen med KB i tvil om. Han elsket arbeidsplassen sin. Han stortrivdes med de arbeidsoppgavene og den livsstilen som følger med et yrkesliv i journalistikken. Og han var lojal til fingerspissene - mot avisen og de redaktører som til enhver tid styrte den skuta. Samtidig hadde han meningers mot, og var ikke redd for å si ifra om han var uenig i noe. Da fikk både redaktører og ledere på konsern-nivå høre det...

Han elsket arbeidsplassen sin.

Mer stivpyntede enn noen gang. Avisens redaksjon samlet på Husan under 100-årsfeiringen for Farsunds Avis i 1989. Fra venstre: Kåre Svendsen, Per Kristian Danielsen, Sjak R. Haaheim, redaktør Gunvald Justnæs, Odd Salen, Gro Reinertsen og Karl Birger Sælør. Foto: Frilans

Karl Birger ble fast ansatt som journalist av daværende redaktør Kristian Fahlstrøm i 1979, etter å ha skrevet fotballreferater for avisen i noen år før det. Under Gunvald Justnæs, som overtok redaktørstolen i 1983 ble han sportsleder og vaktsjef. Det var roller han hadde omtrent til han gikk av med AFP i 2019.

KB var med - og mestret med bravur - alle de store produksjonsmessige overgangene i avisens liv og virke. Fra skrivemaskin til datamaskiner. Og fotografering med mørkeromsarbeid, via scanning av filmer til digitale kameraer. Og ikke minst: Han ble en av tre «nettsjefer» som var helt sentrale da storsatsingen Lister24 med dekning av nyheter gjennom hele døgnet ble lansert av daværende redaktør Sveinung W. Jensen i 2013. Sin godt voksne alder, til tross, gjøv han løs på alle de nye utfordringene med iver og arbeidslyst. Noen sukk og stønn kunne det bli. Men han ga aldri opp - og landet alltid på beina.

KB slik mange husker ham fra hektiske jobbdager. Bildet er fra lanseringen av Lister24 i 2015. Foto: Lars Erik Larsen

Selv om det var sportsjournalistikken og lokalsporten som stod ham nærmest, var KB også en allroundjournalist av beste merke. Han kunne settes til å gjøre det aller meste. Var det utfordrende kommunale budsjettrunder, tunge lokalpolitiske problemstillinger eller kriminalsaker i retten med særlige presseetiske hensyn å ta, ble han ofte bedt om å ta sakene. Det var sjelden nei i hans munn. Og man kunne alltid stole på at det som ble levert var prikkfritt og «gryteklart», der også etiske hensyn var ivaretatt.

Å følge med på sport og idrett var KBs store lidenskap. Både ved side av, men også i høyeste grad som en integrert del av jobben. Han la aldri skjul på, eller forsøkte å sette en demper på sin store sportsinteresse. Tvert imot; han betraktet begrepet «sportsidiot» som en hedersbetegnelse. Og den bar han med stolthet og verdighet.

Ferieuker ble nøye plottet inn i god tid før vinter-OL, ski-VM og fotball-VM - i den prioritetsrekkefølgen - slik at mesterskapene kunne oppleves med fullt fokus. Ble de arrangert på andre siden av jordkloden, ble døgnet snudd.

Alt av fotballkamper på TV ble også konsumert. Han hadde flere favorittklubber; IK Start, Leeds, Barcelona, Bayern München med flere. Men ingen av dem overgikk Manchester United. Da han sovnet stille inn onsdag, var det med favorittklubbens emblem på sengetøyet...

I en lang periode nøt også Farsund idrettslag og dets A-lag godt av KBs interesse og etterrettelighet. Etter sigende var han den beste oppmann laget noen gang har hatt. Kravene til integritet og engasjement ved siden av avisjobben var litt annerledes den gang. For KB skjøttet oppmannsoppgavene på bortekamper samtidig som han sikret bilder, og skrev referat fra kampen til avisen etterpå. Da nye koster kom til, måtte han - klokelig nok - legge dette frivillige vervet på hylla.

Karl Birger var også med i komiteen som laget Farsund idrettslags jubileumsbok i 2016. På bildet sees også de andre medlemmene Jakob Øyvind Reinertsen (t.v.), Terje Skjoldal, Reidar Francke og Hans Kristian Eilertsen. Foto: Lars Erik Larsen

Kunnskapen hans om både lokal sport og idrettsprestasjoner på høyere nivå var helt utrolig. Han var nærmest for et levende leksikon å regne på spesialfeltene. Skøytetider og OL-plasseringer satt som spikret. Målscorere og resultater fra lokale kamper like så.

Lokalsporten fulgte han nemlig tett helt fra 1960-tallet. Først som lidenskapelig interessert tilskuer. I 1976 skrev han sitt første fotballreferat. Det ble starten på det som skulle bli en et helt yrkesliv i lokaljournalistikken - med sport som hovedtema. Det ble utallige saker om både fotballkamper, håndballkamper og lokale idrettsprestasjoner i de fleste disipliner og idrettsgrener. En periode i livet «bodde» han nærmest i Kjørestad. Og skrev avisreferater fra alt fra lillegutt-kamper og oppover. Det var selvsagt stas for den oppvoksende generasjon med fotballspirer.

Karl Birger var Farsunds Avis’ utsendte til OL på Lillehammer i 1994. Det var en fjær i hatten for ham - og karrierens udiskutable høydepunkt. Her er han fotografert før avreise. Foto: Farsunds Avis

De siste årene gledet han avisens lesere på nett og papir med sine sportsminner - tilbakeblikk på lokale, sportslige høydepunkt. I tillegg hadde han ansvar for spalten «For 25 og 50 år siden». Begge disse røktet han også etter han gikk av med pensjon. Men 1. april i år var det ubønnhørlig slutt. Da ble hans siste spalte publisert - som var skrevet ferdig et par måneder i forveien, før han ble for dårlig. Symptomatisk nok handlet den om OL på Lillehammer i 1994 - der KB selv var til stede som lokalavisens eneste utsendte. Det var et oppdrag som var en fjær i hatten for den utrettelige sportsleder. Det udiskutable høydepunktet i karrieren. Og en av livets største opplevelser.

Det var et oppdrag som var en fjær i hatten for den utrettelige sportsleder. Det udiskutable høydepunktet i karrieren.

I 2009 fikk journalistveteran Karl Birger Sælør og markedsansvarlig Paul Iddeland Norges Vels medalje for 30 års sammenhengende innsats i Farsunds Avis. Redaktør Sveinung W. Jensen stod for utdelingen. Foto: Torrey Enoksen

Dessverre spente sykdommen bein på drømmen hans om å nyte sitt otium i Thailand med et glass cola light i hånda. Han gikk bort så alt for tidlig.

Det er en pressemann med stor P som har forlatt oss. Han blir dypt og inderlig savnet av mange i våre lokalsamfunn.

Minnene vil leve videre. Og vi lyser fred over dem!

Svein Morten Havaas

Bilde fra en hektisk avisdag på Gåseholmen i 2014. Fra venstre: Grafikerne Ann Kristin Karlsen og Synne Mari Rødberg, daværende redaktør Sveinung W. Jensen og Karl Birger Sælør. Foto: Lars Erik Larsen
Paul Iddeland, Unni Hjelle, Karl Birger Sælør og Wenche Ebersten (ikke på bildet) fikk i 2004 gullklokke etter å ha vært ansatt i Farsunds Avis i 25 år. Markeringen fant sted på Sjømannshjemmet i Farsund lørdag, i forbindelse med bedriftens julebord. I tillegg ble veteran og regnskapsfører Otto Knustad (til venstre) hedret etter sin avgang som pensjonist etter å ha vært ansatt i godt over 40 år. Foto: Bjørn Hoel