Kjelstadli hevder i innlegg 18. juli at 1 av 20 anestesileger i 2002 i en spørreundersøkelse hadde uttrykt at de ga aktiv dødshjelp. Artikkelen i Aftenposten Kjelstadli refererer til, er en sekundærkilde. Slike kilder bør brukes med forsiktighet. Originalartikkelen (Førde, Aasland og Steen 2002) viser at 10 av 1298 som svarte på en undersøkelse hadde mente å ha utført en handling der hensikten var å avslutte livet til pasienten. Videre heter det: «However, when analysed together in a logistic regression model, there were no significant differences in effect between gender, age or specialty categories.» Det fremgår ikke av artikkelen om det dreier seg om eutanasi (Utført etter pasientens forespørsel og med pasientens informerte samtykke), eller medisinsk drap, der samtykke ikke foreligger.

Artikkelen i Tidsskrift for den norske legeforening (Andreas Wahl Blomkvist og medforff. 25.04.22), der leger hevder at det er et økende antall leger som er for dødshjelp, og som Kjelstadli refererer til, er den jeg har referert til. Hva medlemmene i dag mener, i dag er ukjent. Legeforskningsinsituttet har planlagt en ny undersøkelse i 2025.

Veien til å tillate en form for dødshjelp er høyst forskjellig i de landene som tillater det. I Canada dømte Høyesterett at å ikke tillate dødshjelp er i strid med Canadian Charter of Rights and Freedoms. Artikkel 7. Det førte til lovendring. Canadas legeforening valgte da en strategi som skulle romme alle medlemmer, både tilhengere og motstandere av dødshjelp.

Til tross for at flere delstater i USA tillater assistert selvmord (Death with dignity act), sier den amerikanske legeforeningen (AMA) følgende: «Physician-assisted suicide is fundamentally incompatible with the physician’s role as healer, would be difficult or impossible to control, and would pose serious societal risks».

Veien til å tillate en form for dødshjelp er høyst forskjellig i de landene som tillater det.

Det er selvfølgelig slik at Stortinget vedtar landets lover. Så er det slik at det er Den norske legeforening som vedtar Etiske regler for leger, og det er ikke gitt at en lovendring som tillater dødshjelp, vil medføre at Legeforeningen endrer paragrafen i etiske regler som omhandler dødshjelp. Jeg kan imidlertid forsikre Kjelstadli om at dersom det fremmes lovendringsforslag, kommer Legeforeningen gjennom en grundig intern prosess til å være en viktig påvirkningsaktør.

Svein Aarseth,

Leder i Rådet for legeetikk.